Причину найбільшого вимирання на Землі виявили в Росії

Вчені виявили причину Великого Пермського вимирання

Масштабне магматичне виверження біля річки Тунгуска призвело до виділення величезної кількості парникових газів.


У Росії біля берегів річки Тунгуска вчені зі США знайшли відкладення вулканічних порід, чий вихід на сушу запустив Велике Пермське вимирання тварин, йдеться в статті в журналі The Nature Communications.
"Тепло, яке виділилося під час виходу цих лав на сушу, призвело до того, що сусідні з ними осадові породи викинули величезні кількості парникових газів в атмосферу. Ця подія стала ключовою точкою в історії еволюції життя на Землі 252 млн років тому", - сказав геолог Джеймс Муїргед з університету Сирак'юз.
 
Вчені виділяють в історії життя на Землі п'ять найбільших масових вимирань видів. Найбільш значним вважається Пермське вимирання, коли зникло більше 95% усіх живих істот.
 
Є свідчення того, що в цей час в атмосферу і океани були викинуті великі кількості вуглекислого газу і метану, що різко змінило клімат і зробило Землю дуже гарячою і засушливою.
 
Зібравши нові зразки магматичних порід, вчені з'ясували, що 252 млн років тому сталося не одне, а два різних магматичних виверження.
 
Перше, більш масштабне, призвело до виходу майже 60% магматичних порід на поверхню, проте воно не призвело до вимирання тварин і не викликало видимих ​​наслідків.
 
Друге, менш помітне виверження, що сталося майже 251,9 млн років тому, було менш помітним назовні, але набагато більш небезпечним для життя. Цей вилив магми підігрілв великий прошарок осадових порід, що залягали в поверхні, що призвело до виділення величезних кількостей СО2, метану та інших парникових газів в атмосферу.
 
Причиною цього, як розповідають вчені, було те, що ці потоки лави не відразу досягли поверхні Землі, а спочатку рухалися паралельно їй, через тріщини між шарами осадових і вулканічних гірських порід.
 
У результаті цього виникло неглибоке, але дуже велике підземне озеро з лави, чия площа була майже в 50 разів більша, ніж у сучасного озера Байкал. Воно підігрівало великі запаси крейди, вугілля, нафти та інших осадових порід і змушувало їх розкладатися.
 
Подібний механізм виникнення Пермського вимирання, як зазначають Муїргед і його колеги, говорить про те, що наслідки масових вивержень вулканів, з якими сьогодні пов'язуються й інші масові вимирання, могли сильно залежати від того, через які породи проходили їх викиди.
 
У минулому році вчені повідомили, що причиною першого масового вимирання на Землі стала серія швидких обертань магнітної осі Землі, що позбавило планету озонового шару.

Related

Цікаво 8999217195799619616

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item