Прес-секретар Кучми повідомила про хід переговорів у Мінську після заяви Захарченка про "Малоросію"

Українська сторона закликала Росію засудити заяву Захарченко - Оліфер
Прес-секретар представника України у Тристоронній контактній групі у Мінську розповіла про хід переговорів після вчорашньої заяви ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка про "Малоросію".
Зокрема, на своїй сторінці у Facebook Оліфер зазначила, що ці заяви не відповідають основам Мінського процесу і не сприяють врегулюванню ситуації на Донбасі.
"Замість того, щоб говорити про реінтеграцію, на яку спрямований Мінський процес, представники ОРДО заявляють про якісь окремі треки, які йдуть врозріз з узятими на себе зобов'язаннями", - сказано в повідомленні прес-секретаря Кучми.
Вона також повідомила, що Тристороння контактна група закликала утриматися від будь-яких конфронтаційних заяв, які суперечать Мінським домовленостям.
"У цьому контексті закликаємо Російську Федерацію на всіх рівнях засудити цей неприйнятний крок ОРДО, який є тотальним порушенням Мінських угод", - наголосила Оліфер.
Крім того, за її словами, українська сторона висловила надію, що найближчим часом буде завершено розслідування катастрофи малазійського Боїнга 18 липня 2014 року, а винні в ній будуть покарані.
Темою переговорів був також питання безпеки, зокрема, безпеки співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які стикаються з агресією і погрозами на свою адресу на території ОРДЛО. Оліфер, зокрема, зазначила, що винні в загибелі представника місії у квітні 2017 року залишаються безкарними і українська сторона вимагає знайти і покарати причетних до трагедії.
Українська сторона наполягає на допуску СММ до всієї території ОРДЛО, в тому числі до всієї лінії українсько-російського кордону.
"Розцінюємо недопуск і насильство щодо СММ ОБСЄ як цілеспрямовані зусилля з примусу місії до припинення своєї діяльності в ОРДЛО", - сказано в заяві прес-секретаря Кучми.
За словами Оліфер, у підгрупі з безпеки українська сторона в черговий раз поставила питання повернення до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року і демілітаризації Дебальцевого.
Водночас ув гуманітарній підгрупі, в якій зараз бере участь український омбудсмен Валерія Лутковська, йде робота з узгодження списків людей, які повинні бути звільнені.
На даний момент українська сторона надала інформацію про осіб, причетних до кримінальних злочинів, які не мають відношення до конфлікту.
"Є домовленість про те, що цих людей не буде у списках, запитуваних ОРДЛО", - зазначила Оліфер.
Вона також повідомила, що українська сторона отримала від ОРДЛО офіційне підтвердження про утримання 70 осіб зі 132, звільнення яких вона вимагає. Крім того, найближчим часом українська сторона чекає підтвердження утримання ще шести людей, серед яких журналіст Станіслав Асєєв (Васін).
В роботі політичної підгрупи ключове питання, яке поставила українська сторона, - вимога скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО; відмови від захоплення українських підприємств в ОРДЛО, від рублевої зони, від встановлення псевдокордону в ОРДО.
Раніше підсумки переговорів у Мінську підбила перший віце-спікер парламенту, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.
За її словами, під час засідання гуманітарної підгрупи представники бойовиків в ультимативній формі наполягають на звільненні Україною 63 злочинців, які не мають відношення до конфлікту на Донбасі.
Геращенко також повідомила, що наступні переговори зі звільнення заручників відбудуться 31 липня в режимі скайп-конференції.

Related

Політика 606413364701821286

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item