Історичний момент: Порошенко підписав закон про Конституційний суд України

Підписаний Порошенком закон був прийнятий Радою 13 липня
У понеділок, 31 липня, президент України Петро Порошенко підписав закон Про Конституційний суд України.
Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook, назвавши подію "історичним моментом".
"Він (закон) має дві надзвичайно важливі новації: абсолютно прозорий конкурсний відбір кандидатів на суддів Конституційного суду і право громадян і юридичних осіб на конституційну скаргу. Вітаю українців з цими важливими законодавчими змінами!", - написав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №6427-д Про Конституційний суд України.
Критика закону
Варто зазначити, що керівник відділу адвокації Реанімаційного пакету реформ, секретар наглядової ради Суспільного мовлення Вадим Міський критикував прийняття Радою законопроекту про Конституційний суд України. За його словами, КСУ стане підконтрольним президенту.
"Нам важливо мати Конституційний суд із людей, які розуміють дух Конституції, які здатні захищати її. Кожен склад конституійного суду наступає на граблі політизації. І зараз, на рівні закону, знову дозволили політизацію КСУ. Комісія, яка мала б перевірити здатність захищати Конституцію, буде встановлювати відповідність формальним критеріям. І найгірше навіть не в залежності суддів від президента, а тому що їх передаватимуть "у спадок" і надалі. Дуже шкода!", - написав він на своїй сторінці у Facebook 13 липня.
Закон критикували і правозахисники. Amnesty International, Харківська правозахисна група, Центр інформації про права людини та інші підписали звернення до Порошенка із закликом не підписувати закон про Конституційний Суд, який передбачає відкрите голосування за кандидатуру омбудсмана. На їхню думку це зробить фігуру омбудсмана політизованою.

Related

Політика 6125638132918715273

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item