Лікар розповіла, чим небезпечний вірус Коксакі і як його лікувати


Спалах вірусу Коксакі зареєстрований у Туреччині, куди поїхали чимало українців. Відповідно, є високий ризик завезення його до нашої країни.
На своїй сторінці у Facebook Ольга Голубовська, лікар-інфекціоніст, розповіла, що це за вірус і як з ним боротися.
"Джерелом зараження вірусу Коксакі є тільки людина, яка передає його фекально-оральним шляхом і повітряно-крапельним, як при ГРВІ. Віруси довго зберігаються у водопровідній воді, поверхневих водах. Вони стійкі до багатьох дезінфікувальних речовин, тому дуже заразні. Раніше ентеровірусна інфекція вважалася переважно дитячою хворобою, проте в останні роки ми спостерігаємо явне зростання цього захворювання і серед дорослих. Досить часто хворіють усі члени сім'ї, заражаючи один одного.
Від зараження до появи перших симптомів захворювання проходить 2-3 дні. З'являються висипання на губах, руках і ногах у формі бульбашок, які швидко лопаються і покриваються скоринкою. У дітей підвищується температура тіла, до 39-40 градусів. Тримається тиждень і більше.
Немає ніякого специфічного лікування немає. Головне - не знижувати безконтрольно температуру тіла. Це дозволяється, коли показники досягають 38,5 градусів і вище. Висипання потрібно обробляти розчином антисептика або сольовим розчином. Заборонено користуватися фукорцином через вміст дуже токсичної речовини фенолу. Можливе токсичне ураження кісткового мозку. Ніякі антибіотики на вірус не діють, тому їхнє призначення безглузде, невиправдане і більше шкодять, ніж приносять користі", - каже лікар.
Як можна організму допомогти боротися з інфекцією?
1. Забезпечити спокій і постільний режим.
2. Не можна навантажувати себе будь-фізичною активністю. Це викликає навантаження багатьох органів і систем, особливо серцево-судинної, яка і так працює на межі і схильна до дії вірусу.
3. Необхідно багато пити рідини, якщо немає діареї - можна просто воду, чаї. Якщо є діарея, заповнювати втрати рідини потрібно тільки спеціальними регідратаційними сумішами, які продають в аптеках.
4. При свербінні шкіри використовують антигістамінні препарати.
Вірус Коксакі, як правило, протікає без серйозних наслідків, але можуть викликати ентеровірус 71. Він загрожує важкими ускладненнями і навіть летальністю. Вірус Коксакі можуть бути причиною млявості і спастичних паралічів, виразкової хвороби, кон'юнктивіту, менінгоенцефалітів.
Захиститись від вірусу можна, якщо пити тільки кип'ячену воду, частіше мити руки не тільки перед і після їжі, уникати купання в басейнах. У них заражена вода потрапляє в рот".

Related

Здоров'я 8413022404593446355

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item