Шведський вчений: під час Чорнобильської аварії стався справжній ядерний вибух

У Чорнобилі міг статися ядерний вибух
Фізик Ларс-Ерік Де Гір впевнений, що катастрофа в Чорнобилі почалася не з парового, а з ядерного вибуху.
На доказ цього дослідник з Агентства оборонних досліджень Швеції наводить дані про забруднення біля міста Череповець, куди не могли долетіти радіоактивні частинки в разі звичайного вибуху, пише Science Alert.
Де Гір і його колеги проаналізували дані, зібрані європейськими та радянськими вченими відразу після катастрофи, і прийшли до висновку, що природа першого вибуху була не пов'язана з різким підвищенням тиску пари в трубах.
Такий висновок вчені зробили після вивчення ізотопів ксенону, які виявили після аварії в місті Череповець. Вони були результатом ядерного вибуху. За версією дослідників, ядерні вибухи породили потужні струмені з розплавленого палива і матерії самого реактора.
Струмені, що ринули вгору, прошили дах реактора і піднялися на висоту в три кілометри, після чого їх підхопив вітер і доніс до Череповця. У разі, якщо б вибухи були паровими, радіоактивні матеріали не піднялися б на таку висоту.
На користь цього говорить і те, що були оплавлені тільки деякі частини нижньої кришки чорнобильського реактора - вибух пара не міг викликати подібні пошкодження. А ось невеликий ядерний вибух потужністю в 75 тонн тротилового еквівалента цілком здатний нанести подібні пошкодження.
Ймовірно, що ми ніколи не будемо знати точно, що ж сталося в цьому реакторі. Чорнобильська АЕС була оснащена реактором типу РБКІ, а їх конструкція вже була поліпшена, щоб запобігти подібним катастрофам. Але Де Гір впевнений, що завжди є можливість, щоб навчитися новому.
"Наша нова теорія поглиблює розуміння тих наслідків, які можуть бути результатом деяких початкових недоліків конструкції в реакторах такого типу. Багато чого було виправлено в інших реакторах РБМК, але більш глибоке розуміння того, що насправді сталося в 1986 році, зрозуміло, буде мати велике значення для нагляду і, можливо, поліпшення роботи реакторів в майбутньому", - підкреслив Ларс-Ерік Де Гір.
Раніше НВ повідомляло, що в закритому після Чорнобильської катастрофи місті Прип'ять запустили колесо огляду, яке не працює вже більше 31 року. Відео запуску колеса огляду опубліковано 11 вересня на YouTube-каналі поляка Крістофера Гржібека. В описі вказується, що колесо огляду запустили механічно, без використання електрики.

Related

Події в Україні 4895389399065290795

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item