У ЄС стурбовані рішенням США визнати Єрусалим столицею Ізраїлю

Федеріка Могеріні
Євросоюз серйозно стурбований рішенням президента США Дональда Трампа про переведення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалиму і його визнання столицею Ізраїлю і закликає сторони в регіоні проявити стриманість, йдеться в заяві глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.
"Європейський Союз висловлює серйозну стурбованість сьогоднішнім оголошенням президентом США Дональдом Трампом щодо Єрусалима і наслідками, до яких воно може привести щодо перспектив миру", - йдеться в заяві.
Федеріка Могеріні зазначила, що "позиція ЄС залишається незмінною".
"Прагнення обох сторін повинні бути реалізовані, шлях вперед повинен бути знайдений шляхом переговорів для вирішення питання про статус Єрусалима як майбутньої столиці обох держав", - йдеться в заяві глави дипломатії ЄС.
За словами Могеріні, "ЄС і його країни-члени продовжать дотримуватися міжнародного консенсусу щодо Єрусалима, прописаний, зокрема, в резолюції РБ ООН 478, в тому числі щодо розташування їх дипломатичних представництв, поки не буде прийнято остаточне рішення щодо статусу Єрусалима".
"ЄС закликає всі сторони на місці і в регіоні проявити спокій і стриманість, щоб запобігти ескалації. Необхідно продовжувати концентруватися на створенні умов для прямих і значущих переговорів, які можуть вирішити всі питання про остаточний статус", - заявила Могеріні.
Раніше генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що питання про статус Єрусалима має бути вирішене в рамках двосторонніх переговорів, на основі відповідних резолюцій Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН і з урахуванням інтересів палестинської та ізраїльської сторін.
Нагадаємо, що 6 грудня президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю. Глава Білого дому назвав це рішення "довгоочікуваним кроком" для просування близькосхідного мирного процесу і досягнення довгострокової угоди.
За словами прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, за священними місцями в Єрусалимі збережеться статус-кво, буде забезпечена свобода віросповідання для євреїв, християн і мусульман.
Президент Палестини Махмуд Аббас заявив, що рішення Дональда Трампа нівелює всі спроби Вашингтона встановити мир між Ізраїлем і Палестиною.
Статус Єрусалима є одним з найгостріших питань в арабо-ізраїльських відносинах. Палестинські власті мають намір зробити Східний Єрусалим столицею своєї майбутньої держави.

Related

Події у світі 294031053953513817

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item