Ракетні комплекси Javelin для України. Всі останні заяви про постачання озброєнь з США

За даними ЗМІ, Трамп може схвалити продаж уряду України протитанкових ракетних комплексів Javelin
21 грудня видання The Washington Post повідомило з посиланням на джерела, що адміністрація президента США Дональда Трампа схвалила перші поставки летальної зброї Україні.
Незадовго до цього, 12 грудня, президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет на 2018 фінансовий рік, який дозволяє виділення $350 млн для надання Україні допомоги в сфері безпеки, включно з оборонною летальною допомогою.
НВ зібрало всі останні заяви про можливість поставок зброї США в Україну.

Чи було "перетнуто Рубікон"?

Джерела The Washington Post повідомили, що Держдепартамент схвалив комерційну ліцензію, що дозволяє експорт великокаліберних снайперських гвинтівок Barrett M107A1, а також боєприпасів і запчастин до них на суму $41,5 млн.
У той же час, вони звернули увагу на те, що дозволу на експорт важчих озброєнь, в тому числі переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin, влада США не дала.
"Я радий, що адміністрація схвалила продаж оборонної летальної зброї Україні. Це рішення було підтримано Конгресом у законі, прийнятому три роки тому, і відображає нашу прихильність до України перед обличчям агресії з боку Росії", – наводить видання слова сенатора Боба Коркера, республіканця від штату Теннессі.
Як зазначає ще одне джерело газети в адміністрації, Трамп особисто схвалив рішення видати ліцензію на продаж після того, як йому було представлено письмове рішення міністра оборони Джеймса Меттіса і держсекретаря Рекса Тіллерсона.
Експерти й офіційні особи заявили, що рішення Трампа було зваженим – він не схвалив все, що вимагали українці, але, тим не менш, схвалив перший продаж летальної зброї, що є значною зміною підходу його адміністрації та політики США в цілому.
"Ми перетнули Рубікон, це летальна зброя, і я прогнозую, що буде ще", – сказав один із представників конгресу.
Зазначалося, що адміністрація Трампа повідомила провідним комітетам Конгресу про продаж 13 грудня, але не публікувала жодних публічних заяв.
Після публікації WP прес-секретар Держдепу США Хізер Нойєрт заявила, що Вашингтон схвалив експортну ліцензію для України на покупку деякого легкого озброєння і стрілецької зброї.
Вона додала, що Держдеп не схвалював продаж зброї безпосередньо українському уряду, а дозволив Україні купувати озброєння в американських виробників.
За словами Нойєрт, Україна купувала невелику кількість таких озброєнь протягом декількох років як до, так і після початку російської агресії в 2014 році.
"За попередніх двох адміністрацій уряд США схвалював експортні ліцензії Україні, тому тут немає нічого нового",  сказала вона.
Ліцензія поширюється на напівавтоматичну та автоматичну вогнепальну зброю, аж до зброї 50 калібру. Також вона охоплює бойові кулемети, глушники, військові приціли, полум'ягасники і запчастини.
Нойерт сказала, що уряд США не ухвалював рішення про постачання Україні летального озброєння, але й не виключив цього. Таким чином американські експортери можуть подати заявку на продаж в будь-який час, і вони будуть розглянуті Держдепартаментом в кожному конкретному випадку, сказала вона.
23 грудня Держдепартамент заявив, що США нададуть Україні "посилені оборонні можливості" для боротьби з підтримуваними Росією сепаратистами в східній частині країни.
"Допомога США носить виключно оборонний характер, і як ми завжди казали, Україна є суверенною країною і має право захищатися",  зазначено в заяві Держдепартаменту.

Реакція Росії

Ще 21 грудня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що можливі поставки летальної зброї США Україні "знову розв'яжуть кровопролиття".
Він також додав, що інформація "про нібито прийняття США рішення з цього питання вже спростоване Вашингтоном".
При цьому представник російської влади знову звинуватив Україну в "націоналізмі" і "забув" про російські війська на окупованих територіях Донбасу.
"Напевно, це зайвий раз підігріє і без того гарячі голови націоналістів, які прагнуть тільки до того, щоб знову перейти до силового методу врегулювання на Донбасі, і абсолютно безперспективного, і знову розв'язати кровопролиття",  сказав він.
А 23 грудня заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін заявив, що плани США щодо постачання озброєння Україні загрожують зривом процесу мирного врегулювання і заважають виконанню Мінських домовленостей.
За словами Карасіна, поставка будь-яких озброєнь Україні "заохочує войовниче крило в Києві", а підтримка США войовничих настроїв "ставить під сумнів перспективу виконання мінських домовленостей" і "заважає налагодженню діалогу між Києвом і Донбасом".

Реакція України

Посол України в США Валерій Чалий позитивно оцінив рішення США надати країні "посилені оборонні можливості".
"Наші стратегічні партнери – США – остаточно визначилися: Україна як суверенна країна має легітимне право на закупівлю й отримання оборонних озброєнь, в тому числі летальних", написав він на своїй сторінці у Facebook.
Дипломат назвав цей крок правильним "з точки зору наближення миру".
"Слабкість провокує агресора. Сила – його стримує і примушує до миру", – підкреслив він.
Чалий також подякував усім, хто допоміг наблизити це рішення США.
А президент України Петро Порошенко заявив на своїй сторінці у Twitter, що рішення США про надання Україні летальної оборонної зброї – "принципове і довгоочікуване", а також – "гідна відповідь на продовження окупації Росією української території".
Голава держави подякував президенту США Дональду Трампу та всіх американським друзям за підтримку.

@poroshenko
@poroshenko


"Такий крок у тандемі з посиленням санкцій проти Росії – гідна відповідь на продовження окупації української території, невиконання Москвою своїх зобов'язань і продовження накачування Донбасу важким озброєнням", – заявив Порошенко.
Український президент підкреслив, що зброю зі США не буде використано Збройними силами України для наступу та ескалації військових дій.
"Американська зброя в руках українських воїнів – не для наступу, а для рішучої відсічі агресору, захисту українських воїнів і мирного населення, а також – ефективної самооборони згідно зі статтею 51 Статуту ООН. Це також трансатлантичне щеплення від російського вірусу агресії", – пояснив Порошенко.

Наступний крок

20 грудня сенатор-республіканець, голова комітету з питань збройних сил Джон Маккейн привітав рішення про постачання озброєння і боєприпасів Україні та закликав президента США Дональда Трампа не зупинятися на цьому.
"Прийняте рішення санкціонувати торгівлю снайперськими гвинтівками і боєприпасами має стати тільки першим кроком. Я впевнено закликаю президента схвалити додатковий продаж оборонної летальної зброї", – зазначено в повідомленні, опублікованому на сайті політика.
Маккейн підкреслив, що рішення про надання Україні летальної зброї потрібно було приймати набагато раніше.
"Це рішення є простроченим, але, тим не менш, воно має дуже важливе значення", – додав він.
23 грудня ЗМІ з посиланням на джерела в Держдепартаменті повідомили, що Трамп, як очікується, оголосить про своє схвалення плану продажу протитанкових ракет уряду України.
Зазначалося, що продаж протитанкових комплексів може охоплювати й системи Javelin.
"Продаж протитанкових ракет, які могли б містити американську систему Javelin, ймовірно, спровокував би жорстку реакцію з боку Росії, яка може пригрозити зірвати заклики президента Трампа до поліпшення відносин з Москвою", – зазначено в повідомленні.
Як зазначає ABC News з посиланням на співрозмовника в Держдепі, загальна вартість оборонного пакету складе 47 млн доларів. Він буде складатися з 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок.
Якщо президент формально схвалить план, його буде представлено Конгресу, а якого буде 30 днів на розгляд. У разі схвалення з боку Конгресу, виконання плану стане завданням Державного департаменту США.
Держдеп не став офіційно коментувати цю інформацію. У той же час, Маккейн назваврішення Вашингтона почати поставки Києву протитанкових керованих ракет комплексу Javelin "важливим кроком у правильному напрямку".
"Рішення президента Трампа поставляти протитанкові озброєння комплексу Javelin  це ще один суттєвий крок у правильному напрямку, і дає чіткий сигнал, що США будуть підтримувати своїх союзників і партнерів у той час, коли вони борються за свій суверенітет і територіальну цілісність",  зазначено у повідомленні сенатора.
Маккейн також звинуватив РФ у створенні нестабільності в Україні та у продовженні смертоносних атак, в зв'язку з чим "цей крок приймається дуже вчасно". Він зазначив, що це створить "стабільніші та безпечніші умови, необхідні для мирного вирішення конфлікту".
За його словами, поставки таких озброєнь Києву "не перешкоджають миру в Україні, а є необхідними для його досягнення".

Related

Події в Україні 6902969805224344199

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item