Кривавий сюжет 2018 року


Найважливішою міжнародним подією останніх днів повинна була стати чергова Мюнхенська конференція з безпеки, яка щороку проводиться в баварській столиці
Однак цього разу захід вийшов неймовірно нудним і безглуздим. Світові лідери першої величини туди не приїхали. Ні Ангели Меркель, ні Еммануеля Макрона, ні Дональда Трампа не було. Від США навіть віце-президент не поїхав – відправили радника з національної безпеки Герберта Макмастера.
Виступи спікерів були млявими і, в основному, стосувалися лише їх власних проблем. Глобального бачення ситуації ніхто так і не представив. Складалося враження, що люди просто не розуміють, що робити і як жити в сучасному світі.
Основний зал для виступів залишався напівпорожнім. Учасникам конференції було плювати на виступи політиків, вони вирішували власні питання в кулуарах.
Наприклад, виступ президента України взагалі мало кого зацікавив. Петро Порошенко виступав перед порожнім на три чверті залом. Та меншість, хто все ж таки прийшов його послухати, були, в основному, українцями – членами офіційної делегації та журналістами.
Нічого особливо нового Порошенко не сказав, тому іноземні журналісти і газети нічого про нього писати не стали. Всі, хто був на цій конференції, в один голос говорять, що через страшну корупцію проблеми України перестали цікавити Захід. Заявам президента, прем'єр-міністра та інших там просто не вірять.
Характерний епізод стався під час однієї з панелей. Ведучий тричі намагався з'ясувати у прем'єр-міністра Данії, куди рухається Україна за Порошенка – назад або вперед? Андерс Самуельсон, будучи людиною ввічливим, хотів технічно з'їхати з теми, щоб і не брехати, і нікого не образити. Але зрештою здався і сказав, що просто не буде відповідати на це питання. Це досить показовий і одночасно сумний епізод конференції.
У тому, що стосується інших світових сюжетів і конфліктів, теж ніякої ясності не було. Що робити з протистоянням США і Північною Кореєю, ніхто не знає. Начебто усі за мир, але як бути з північнокорейською ядерною ракетою? Немає відповіді.
Наростання протистояння Росії і Заходу теж викликає в світі все більшу напругу і дискомфорт. Тут взагалі кілька фронтів: кібернетична війна, Сирія, Україна, розміщення ракет середньої дальності в Європі, втручання РФ у вибори і багато чого ще.
На конференції в Мюнхені експерти, обговоривши всі ці проблеми, прийшли до ясного розуміння одного дуже важливого факту. Вони абсолютно собі не уявляють, як протистояти агресії Кремля. Вирішили просто почекати, поки в Росії влада не зміниться.
Ще один важливий для світу конфлікт – це протистояння Ірану з Саудівською Аравією та Ізраїлем. Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що Тегеран готує агресію проти своєї країни і навіть показав уламок іранського безпілотника, збитого над Ізраїлем.
Нетаньяху закликав весь світ не просто засудити Іран, а й розірвати з ним ядерну угоду і навіть, можливо, врізати по Тегерану.
Ідея, звичайно, цікава, але в світі ніхто на це не піде. Охочих отримати нафту по $200 за барель не так вже й багато. Тому ізраїльтянам порадили самостійно розбиратися з Іраном.
Приблизно те ж учасники конференції говорили і всім іншим, хто приїжджав до Мюнхена скаржитися на злих, агресивних і неприємних сусідів. А саме: розбирайтеся самі, у нас своїх проблем навалом.
Раніше ця конференція була свого роду поліцейською дільницею, куди можна було написати заяву і навіть отримати якийсь захист. Тепер же це просто клуб країн, які збираються, щоб розповісти один одному, як їм погано живеться і як їх усі не люблять. При цьому допомагати один одному вони зовсім не збираються.
А вищезгадане протистояння між Іраном та Ізраїлем тим часом швидко набирає обертів. Дві країни зчепилися між собою в Сирії. Точніше – в небі над Сирією.
Іран допомагає сирійському уряду розбити повстанців у громадянській війні. Ізраїлю іранська присутність в сусідній країні не подобається, він регулярно завдає авіаударів по іранських об'єктах в Сирії.
Іранці теж без діла не сидять. Нещодавно вони збили ізраїльський літак, а також запустили в небо над Ізраїлем свій безпілотник. Ізраїльтяни, в свою чергу, збили цей безпілотник – саме його уламки Нетаньяху показував в Мюнхені.
Сторони не просто обмінюються ударами. Вони явно готуються до чогось набагато більшого. Ціль Тегерану – створити безперервний наземний коридор з Ірану через Ірак в Сирію і Ліван – до Середземного моря. Для цього іранці нарощують свою присутність у всіх цих країнах.
Мета Єрусалиму – перешкодити планам іранців і, по можливості, нацькувати на них США, Саудівську Аравію і якісь інші країни. Ізраїльтяни просто дуже хочуть, щоб в Ірані змінилася влада. Раніше вся ця ситуація була в динамічній рівновазі – тиск сторін компенсував один одного. Але в останні тижні багато що змінилося.
Справа тут не тільки в сирійському загостренні, а й в особистих проблемах Нетаньяху. Поліція Ізраїлю рекомендувала прокуратурі пред'явити йому звинувачення в корупції. А це – дуже серйозно. Слідчі вже давно полювали на прем'єра і його дружину, що обожнюють розкішне життя. Довгий час ті уникали переслідування. Але тепер ось, схоже, попалися.
Якщо Нетаньяху і його дружина винні, то врятуватися їм буде дуже важко. Суд в Ізраїлі незалежний і дуже суворий. За останні десять років там за різні злочини посадили колишнього прем'єра і чинного президента. Посадити ще одного буде простіше простого.
Єдине, що може врятувати "царя Бібі", як називають Нетаньяху в Ізраїлі – це реальна і велика війна. Тоді вже людям буде не до корупції і тому подібних дрібниць.
Саме тому я думаю, що війна між Ізраїлем, Іраном і його союзниками з "Хізбалли" зараз стає вельми вірогідною.
Якщо вона почнеться, то обов'язково стане головним і вельми кривавим сюжетом 2018 року.

Related

Події у світі 805988457928375734

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item