Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому щодо транзиту газу


Державна компанія Нафтогаз України заявила, що виграла Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом.
Про це повідомили у прес-службі Нафтогазу.
Так, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту.
За рішенням арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі $4,63 млрд за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту.
Арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому щодо штрафів за начебто незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.
Як відомо, претензії Нафтогазу до Газпрому становили $18 млрд за транзитним контрактом у частині недопоставки і недоплати за послуги з транзиту через ГТС України у 2009-2016 роках. Українська компанія вимагала привести даний контракт у відповідність з європейським антимонопольним і енергетичним законодавством, зобов'язати Газпром надавати шипер-коди. У той же час Газпром подав зустрічний позов на суму близько $7 млн.
Нагадаємо, Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань, заявили в українській компанії 22 грудня 2017 року. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.
Зокрема, українська сторона домоглася скасування вимог Газпрому "бери або плати" на $56 млрд.
Крім того, Стокгольмський арбітраж знизив ціну газу для України, що купується у Газпрому.
Суд також відмовив Газпрому у вимозі покласти на Україну обов'язок платити за газ, який РФ самовільно поставляє на неконтрольовані території Донбасу.
Втім, рішенням арбітражу за контрактом про постачання газу, Нафтогаз повинен виплатити Газпрому близько $2 млрдзаборгованості за поставлений газ у попередні періоди.
У той же час ще раніше, в листопаді 2017 року, Газпром подав апеляцію про оскарження і часткове скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо продажу-купівлі газу.
У січні 2018 року українська сторона запропонувала російському монополісту провести взаємозалік штрафних санкцій. Остаточні суми розрахунків між компаніями стануть відомі після другого рішення суду - за контрактом про транзит газу.
У свою чергу Європейський Союз має намір провести з Україною і Росією тристоронні переговори щодо продовження транзиту російського газу через українську газотранспортну систему після фінального рішення Стокгольмського арбітражу. Термін дії 10-річного контракту на транзит між Нафтогазом Газпромом закінчується у 2019 році.


Related

Економіка 558439899082336846

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item