Крилаті і стратегічні. Нові ракети України

Крилата ракета Нептун

Українська армія незабаром повинна отримати на озброєння новітні зразки - ракетний комплекс Вільха і крилаті ракети Нептун, заявили в РНБО.

 
Українська армія отримає відразу кілька нових зразків потужного озброєння - ракетний комплекс Вільха і крилаті ракети Нептун. Про це в РНБО повідомили на початку лютого.
 
Військові експерти вважають, що Збройні сили України можуть отримати й іншу зброю від власного військово-промислового комплексу.
 
Корреспондент.net розбирався, над яким потужним бойовим озброєнням працює Україна.
 
Крилаті ракети Нептун
 
30 січня РНБО оголосила про випробування першої крилатої ракети повністю українського виробництва. Назва ракети не розкривається, однак військові експерти дійшли висновку, що це Нептун.
 
Ракети обговорювали не тільки українські та російські ЗМІ, а й західні. Як зазначає чеська газета Echo24, були різні коментарі: в одних автори застерігали, що нова зброя може загрожувати навіть Москві, а в інших посміювалися, називаючи ракету лише демонстраційним макетом для ЗМІ.
 
Нептун схожий на радянську ракету Х-35, також відому як 3М24 Уран, проте зі значними модифікаціями.






Дальність ракети становить 280 кілометрів. Планується три модифікації: корабельного, наземного і повітряного базування. Нептун буде розміщуватися в транспортно-пускових контейнерах. Довжина ракети з прискорювачем становить п'ять метрів.
 
Нова українська ракета призначена для ураження бойових кораблів і транспортних суден в ударних групах.
 
Військовий експерт Сергій Згурець каже, що її можна порівняти з американськими, китайськими і радянськими ракетами з дальністю в межах 300 кілометрів.
 
Він уточнив, що це дозвукова ракета, схема її польоту - стандартна для крилатої моделі.
 
"На маршовій ділянці висота польоту - 10-30 м, на кінцевій ділянці 4-5 м. Бойова частина - осколково-фугасна. За рахунок оснащення різними типами головок самонаведення може вражати різні типи цілей. Як з відомими координатами, так і використовуватися як протирадіолокаційна ракета", - пояснює Згурець.
 
Пізніше експерт в одному з інтерв'ю заявив, що, як і будь-яка крилата ракета, Нептуноснащений маршовим двигуном на авіаційному гасі.
 
"Якщо збільшити паливний бак вдвічі або втричі, дальність польоту зросте до тисячі кілометрів і більше. Тобто, тут питання масштабу проекту", - казав Згурець.
 
 
Передбачається, що Нептун буде на озброєнні у берегових військ. Ракети будуть використовувати для контролю над акваторією Чорного моря.
 
Коли саме ракети надійдуть на озброєння - поки що не відомо, адже Нептун повинен пройти всі етапи державних випробувань.
 
Розробник: Конструкторське бюро Луч
 
Ракетний комплекс Вільха
 
Через кілька днів після демонстрації Нептуна секретар РНБО Олександр Турчинов анонсував випробування ракетного комплексу Вільха, також української розробки.
 
Вільха є реактивною системою залпового вогню з коректованим польотом ракети на основі радянської РСЗВ Смерч, точність якої досить низька.
 
Дальність дії Вільхи складає 120 кілометрів, що на 30 кілометрів більше, ніж у Смерчу.Пускова установка містить по 12 ракет калібром 300 міліметрів, кожну з яких можна буде наводити на окрему ціль, а політ буде керованим. Також ракети можуть нести різні боєголовки.
 
 
Експерти кажуть, що управляти польотом ракет будуть за допомогою імпульсних двигунів.
 
Турчинов наголосив, що на українську Вільху вже є величезний запит за кордоном. Однак він зазначив, що спочатку необхідно забезпечити ЗСУ.
 
В РНБО повідомили, що серійне виробництво ракетного комплексу має розпочатися у 2018 році.
 
Розробник: Конструкторське бюро Луч
 
Ракетний комплекс Грім-2
 
Не так давно в Мережі з'явилися кадри випробування оперативно-тактичного ракетного комплексу Грім-2 - мобільного комплексу з ракетами, які здатні вражати наземні цілі на відстані до 280 кілометрів.
 
Бойова частина осколково-фугасна або проникаюча осколково-фугасна - для добре броньованих об'єктів.
 
Грім-2 оснащений менш керованими балістичними ракетами. Однак на сайті розробника КБ Південне йдеться, що це високоточна зброя.
 
Військові експерти кажуть, що Грім-2 є продовженням припиненого раніше проекту Сапсан, що розробляється для Саудівської Аравії, яка вклала в проект 40 мільйонів доларів.
 
 
Ще в минулому році відбулася презентація прототипу пускової установки для двох ракет дальністю до 300 кілометрів і бойовою частиною масою 480 кілограм, а це параметри ідентичні російському Іскандеру-Е.
 
Оскільки ракети створювалися для експорту, дальність обмежена експортним режимом контролю над ракетними технологіями, які встановлюють ліміт. Однак експерти кажуть, що в комплексі закладена велика дистанція.
 
Ймовірно, на озброєння української армії комплекс потрапить під назвою Сапсан.
 
Розробник: Конструкторське бюро Південне
 
Крилата ракета Коршун-2
 
Крилата ракета Коршун, як зазначає Echo24, набагато небезпечніша за Нептун. За офіційними заявами, дальність польоту досягає 280 кілометрів.
 
"Але її вигляд і розміри наводять на думку про те, що цю ракету можна віднести до однієї категорії з американським Tomahawk і російським Калібром, чия дальність складає близько двох з половиною тисяч кілометрів. Таким чином, Київ може отримати систему, здатну завдати удару по стратегічному тилу ворога", - зазначає видання.
 
Макет ракети Коршун-2 / Фото КБ Південне
 
Тобто, Коршун-2 може отримати статус стратегічної зброї. Поки Коршун перебуває на стадії розробки, але вже саме існування цього проекту викликає побоювання, зазначає військовий експерт видання.
 
Ракету планують розміщувати на самохідній пусковій установці, втім, на виставках озброєнь вказувалося, що базуватиметься ракета зможе і на кораблях, і на авіації.
 
На сайті КБ Південне говорилося, що Коршун-2 повинен потрапити на озброєння української армії.
 
Розробник: Конструкторське бюро Південне.

Related

Економіка 6968011520961381094

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item