Українка навчає петриківського розпису жителів американських міст


Художниця Марина Вовк проводить майстер-класи із петриківського розпису для американців та українців у різних містах США.
Дівчина родом з Івано-Франківська. В Америку переїхала 5 років тому.
"Коли приїхала в США, жила в Остіні, штат Техас, де українців майже не має. Для місцевих наша країна — екзотика, - розповідає Марина Вовк. - Звикала до того, що незнайомці проявляють багато уваги і часто починають заводити розмову на вулиці чи в громадських місцях. Я - висока з червоним яскравим волоссям і люди не соромляться показати свій інтерес. У перший час було важко, бо не знала мови і не розуміла, що саме від мене хочуть".
У США дівчина приїхала з низьким рівнем англійської. Перший час цього дуже соромилася.
"Ходила на курси, намагалася спілкуватися з американцями. Пізніше зрозуміла, що люди не засуджують помилки, які допускаю в спілкуванні. Навпаки, підтримують, бо бачать бажання вивчити їхню мову. Говорять компліменти, наприклад про те, що у мене "милий акцент". Розпитують звідки родом. Головне не боятися практикуватися . Через рік розмовляла сама і розуміла інших. Це додало впевненості в собі. Поступово повернулася до творчості, якою займалася в Україні. Зібрала виготовлені вручну прикраси і почала їздити по виставках та ярмарках", - каже Марина.
Автор: з архіву Марини Вовк
Українська художниця Марина Вовк проводить майстер-класи з петриківського розпису у США
Українська художниця Марина Вовк проводить майстер-класи з петриківського розпису у США
Україні отримала дві вищі освіти – інженера та бухгалтера. Але завжди захоплювалася малюванням, хоча не ходила у художню школу.
"Спочатку це було хобі, потім зрозуміла, що хочу займатися малюванням постійно. В Україні співпрацювала з дизайнером Любов'ю Черніковою із Івано-Франківська, яка займається вишитим одягом. Малювала аксесуари та прикраси для її колекцій", -розповіла Марина.
Зараз вона продовжує розмальовувати прикраси та малює картини. А також подорожує по містах США, де проводить майстер-класи з петриківського розпису.
"Ще в Україні викладала малювання для майстрів манікюру. Коли приїхала в Америку, оточуючі помітили мою творчість і почали запитувати про майстер-класи. В один момент вирішила спробувати і підгодувала клас із петриківського розпису. Я даю підказки та вправи. Людина отримує базовий навик малювання — як працювати з фарбами та пензликами, як себе налаштувати ".








Класи тривають дві з половиною години. В середньому приходить 20-30 людей.
"Класи викладаю англійською. Їх відвідує досить багато американців. Є люди, які цікавляться нашою культурою, бо мають предків-українців. Є ті, хто шукає щось нове. Ідея в тому, що кожен може навчитися малювати. Справа не у відсутності таланту. Просто наша система освіти розвиває учнів в першу чергу логічно, творчість відходить на другий план. Ми не вміємо себе налаштувати та використовувати свій творчий потенціал, - каже Марина. - Петриківський розпис - це народне мистецтво. Ним займалися звичайні люди, які хотіли прикрасити навколишній світ. Він чудово допомагає відчути, що малювати і віднайти в собі творчий талант може кожен".

Related

Суспільство 7398266246355512641

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item