Поранена в Тбілісі: Що відомо про полковника Гугешашвілі, яка тренувала "Правий сектор"

Жахлива новина надійшла сьогодні з Грузії – у Тбілісі озброєний невідомий важко поранив 59-річного полковника грузинської армії у відставці Додо Гугешашвілі та застрелив її сина. В Україні ця новина одразу стала гарячою у зв'язку з тим, що Гугешашвілі не так давно тренувала українських добровольців на Донбасі.
З її інтерв'ю українським ЗМІ часів початку російської агресії проти України можна дізнатись, що Додо Гугешашвілі зовсім не мріяла про кар'єру військового – навіть навпаки. Закінчивши музичне училище і педагогічний інститут, вона в молодості викладала грузинську мову і була акомпаніатором в грузинському жіночому народному ансамблі. Однак, плани на життя скоригувала громадянська війна, яка спалахнула в Грузії на початку 1990-х років – Додо з братом пішли на фронт.
"Просто нас, грузинів, з дитинства виховують з думкою про те, що захищати свою батьківщину – священний обов'язок кожного громадянина", – пояснювала вона свій вчинок.
За її ж словами, абсолютно непристосованій жінці на війні спочатку було дуже важко – всьому доводилось навчатись на ходу: стріляти, ходити в розвідку, мінувати територію тощо. У підсумку на батьківщині Додо Гугешашвілі взяла участь у трьох війнах: проросійський військовий переворот 1992-1993-х років в Абхазії, конфлікт в Кодорській ущелині в 2001-му році і збройне протистояння 2008-го року, коли Росія ввела в Грузію свої війська.
За цей час вона п'ять разів була поранена (один раз – важко), плюс тричі її заарештовувала грузинська влада (очевидно, за часів проросійського президента Едуарда Шеварднадзе) за участь у бойових діях. Менше з тим, вона пережила не лише всі ті війни, але й владу Шеварднадзе.
З Україною Додо пов'язала доля ще задовго до війни на Донбасі. В одному з інтерв'ю вона згадувала, як ще на початку 1990-х років багато українців з УНА-УНСО воювали пліч-о-пліч з нею в Грузії, допомагаючи виганяти з країни російських бойовиків. Її тоді дуже вразила готовність українців жертвувати собою за чужу незалежність, тому коли її допомога знадобилась Україні – вона не вагалась ні хвилини.
"Коли я дивлюсь, як ваші хлопці й дівчата воюють, я впевнена – поганого нічого не буде в цій країні. На мою думку, ця війна буде тривати довго, але ми не тільки в Україні зупинимо їх – потім ми зупинятимемо їх в Грузії. І це буде спільна перемога", – заявила Гугешашвілі в ефірі "24 Каналу" у вересні 2014-го року. Принаймні, щодо тривалості війни вона не помилилась.
З її слів, Гугешашвілі активно слідкувала за подіями на Євромайдані, але за часів проросійської влади Януковича прилетіти до України не могла, інакше її б заарештували прямо в аеропорту – як грузинську терористку. Але вже після перемоги Майдану, зміни влади і початку російської агресії проти України, вона таки прилетіла в Київ з метою воювати на передовій.
Однак, дуже швидко з'ясувалось, що більше користі вона може принести, тренуючи українських добровольців, які поривалися захищати батьківщину, але не всі вміли це робити. Так вона стала інструктором батальйону ДУК "Правий Сектор", куди її запросили бойові побратими з УНА-УНСО.
"Добровольці батальйону – молоді, але вже дорослі. Вмирають кожного дня, але вони знають, що потрібно боротись за єдину Україну. Вони ніколи не будуть стояти на колінах, тому що грузинський народ та український народ дуже дружні", – говорила Додо у 2014-му.
Однак, судячи з усього, її допомога одному лише "Правому Сектору" не обмежувалась. У мережі можна знайти фотографії Додо в оточенні бійців у камуфляжі з нашивками добровольчого батальйону "Айдар".
Щодо мотивів замаху, то найбільш очевидною версією, принаймні, з України, виглядає робота російських спецслужб.

Related

Події у світі 6060978732569505050

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item