В Україні розкрили схему фінансування терористів з Донбасу за допомогою криптовалют

Правоохоронці виявили обладнання, яке підтверджує проведення незаконних операцій для фінансування так званих "ДНР/ЛНР"
Служба безпеки України (СБУ) спільно з Генеральною прокуратурою викрили механізм фінансування терористичних організацій "ДНР/ЛНР" за допомогою конвертації криптовалют.
Про це повідомила прес-служба СБУ.
Так, слідство встановило, що група громадян з Росії та України організувала в Києві і Черкасах так звані "ферми" з видобутку криптовалют.
"Цифрові кошти конвертувалися зловмисниками в гроші, які перераховувалися на тимчасово окуповані терористами території, зокрема на фінансування незаконних збройних формувань бойовиків. Учасники групи також направляли частину грошей на "підтримку" ряду інтернет-ресурсів терористів, які здійснювали антиукраїнську пропаганду", - йдеться в повідомленні.
Оперативники спецслужби задокументували, що частина криптовалют перераховувалася безпосередньо з РФ на електронні гаманці українських спільників. Співробітники СБУ встановили, що обладнання для виробництва криптовалют контрабандою переправлялося до України з Росії.
Відзначається, що під час комплексу слідчих дій правоохоронці виявили обладнання та речові докази, що підтверджують проведення незаконних операцій для фінансування так званих "ДНР/ЛНР".
При цьому, за словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса в Києві на підприємстві Квазар вилучили понад 400 ферм для майнінгу.
"За результатами обшуків на одному з підприємств Києва, зокрема це публічне акціонерне товариство Квазар, було виявлено та вилучено понад 400 ферм для майнінгу криптовалют, більше 1 тис. блоків живлення, більше 1 тис. відеокарт, близько 1,5 тис. жорстких дисків , близько 500 материнських плат, ноутбуки, системні блоки, документи, в тому числі які підтверджують перерахування грошей на територію з банківськими реквізитами Російської Федерації", - цитую його Українські Новини.
Також Матіос додав, що за результатами обшуку в Черкасах була виявлена несанкціонована врізка в електромережу, при цьому використання електроенергії становило в грошовому обчисленні до 800 тис. грн на місяць.
Матіос зазначив, що отримані кошти через електронні гаманці Яндекс.Гроші і QIWI прямували для фінансування незаконних збройних формувань самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", а саме для закупівлі військового екіпірування, спорядження, зброї і боєприпасів.
Слідство встановило особу організатора і в даний час визначає його місцезнаходження.

Зазначимо, що в Україні досі не вирішено питання правового статусу як криптовалют у цілому, так і їх майнінгу зокрема. Наприклад, Національний банк України заявив, що не може визнати криптовалюту валютою і попереджає про ризики шахрайства.
При цьому, минулого року ряд народних депутатів запропонували Верховній Раді легалізувати оборот криптовалют в Україні, зареєструвавши два законопроекти - №7183 і №7183-1.
Однак, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку відмовилася підтримати ці законопроекти в тому вигляді, в якому вони були подані.
Раніше кіберполіція виступила за легалізацію криптовалюти в Україні. Крім того, в парламентському комітеті з питань інформатизації та зв'язку виступили за законодавчий поділ майнінгу і криптовалют.








Related

Гаряча новина 6937746292476124343

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item