Порошенко і НАТО. Тут граєм, а тут – ні


Безумовно, у влади є бажання інтегруватися до НАТО, та лише за принципом «тут іграєм, тут нє іграєм»
Зареєстрований президентом законопроект про національну безпеку суперечить практикам ЄС та НАТО. Про це йдеться у листі до президента та спікера парламенту від посла США, голів Представництв ЄС, НАТО та Консультативної місії ЄС в Україні.
Зокрема, законопроект «Про національну безпеку України» не передбачає парламентського контролю за діяльністю СБУ, що є одним із фундаментальних вимог щодо наближення до НАТО. Адміністрація президента та СБУ 18 місяців працювали з представниками НАТО та ЄС над документом у цій сфері, та, зрештою, повністю проігнорували ці зобов’язання.
Також у листі дипломати висловлюють занепокоєння «у зв'язку з положенням про Ставку Верховного Головнокомандувача, яке не відповідає стандартам і принципам НАТО та може мати суттєвий негативний вплив на принцип цивільного контролю. Незважаючи на те, що ми кілька разів зверталися з проханням обґрунтувати збереження Ставки та її повноважень, ми так і не отримали жодної інформації».
Дипломати окремо говорять про прозорість в оборонній сфері, якої бракує в законопроекті: «Прозорість вимагає повного розкриття відповідної інформації та відомостей органам, що здійснюють громадський та парламентський нагляд (контроль) з метою забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів у сфері безпеки та оборони (за винятком державної таємниці та інформації, що стосується спроможностей, і має засекречений характер)».
Безумовно, у влади є бажання інтегруватися до НАТО, та лише за принципом «тут іграєм, тут нє іграєм»

Related

Політика 2657284390428470243

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item