Шість фактів про Джину Хеспел – першу жінку, що стала директором ЦРУ

Джина Хеспел до призначення на посаду директора ЦРУ була заступницею Майка Помпео
13 березня президент США Дональд Трамп раптово повідомив про призначення директора ЦРУ Майкла Помпео на посаду держсекретаря. Замість Помпео директором ЦРУ вперше стала жінка – Джина Хеспел.
НВ наводить шість фактів про неї.
1. Джина Чері Хеспел народилася 1 жовтня 1956 року. Вона почала працювати на ЦРУ в 1985 році у віці 29 років. 2 лютого 2017 року Дональд Трамп призначив її заступницею директора ЦРУ Майка Помпео.
2. У 2002 році Хеспел керувала секретною в'язницею ЦРУ в Таїланді,в якій утримували підозрюваних в тероризмі та застосовували до них тортури. За словами репортера The Washington Post Грега Міллера, Хеспел була причетна до практики застосування тортур до затриманих.
3. Хеспел, ймовірно, також причетна до знищення в 2005 році відеозаписів, які свідчать про застосування тортур до затриманих ЦРУ за підозрою в причетності до тероризму. Про це писав колишній голова Центру з боротьби з тероризмом ЦРУ Хосе Родрігес у своїх мемуарах.
4. У Джини Хеспел є кілька нагород за успішну боротьбу з тероризмом. Про неї також дуже високої думки Майк Помпео, який після призначення її директором ЦРУ називав Хеспел "зразковим офіцером розвідки і відданим патріотом", а також "перевіреним лідером, що володіє надприродною здатністю досягати успіху і надихати оточення".
5. Після призначення Хеспел заступником директора ЦРУ в лютому 2017 року низка сенаторів висловила стурбованість тим, що цю посаду зайняла людина, причетна до несанкціонованого знищення відеозаписів ЦРУ, які свідчать про застосування тортур.
6. 7 червня 2017 року Європейський центр з конституційних прав і прав людини закликав генерального прокурора Німеччини видати ордер на арешт Хеспел, яку звинувачують в тому, що вона контролювала тортури підозрюваних в причетності до тероризму. Звинувачення ґрунтуються насправі Абу Зубайди, який, згідно з доповіддю комісії Сенату США, що розслідувала застосування тортур ЦРУ, 83 рази був підданий тортурам за допомогою води протягом одного місяця. Йому також не давали спати, закривали в дуже тісному приміщенні та били головою об стіну. Крім того, він втратив одне око.

Related

Події у світі 7478413785374286203

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item