"Цим скористався Путін" - стало відомо, чому Росії вдалася анексія Криму


Спроби звільнити Крим військовим шляхом у березні 2014 року призвели б до повномасштабної війни та зіграли на руку Росії.
Про це розповів 47-річний Богдан Петренко, політолог, заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму.
"Оцінювати ситуацію з захопленням Криму потрібно не з позицій сьогодення, коли маємо війну на Донбасі, а дивлячись на ситуацію у березні 2014 року. Було сподівання, що це непорозуміння швидко завершиться. Не сподівалися повномасштабних військових дій від Росії. Цією розгубленістю й скористався Путін.
Якби тоді дали військову відповідь, отримали б громадянську війну. Росія одразу ж би заявила, що "нас там нет", але продовжувала допомагати зброєю кримським військовим, які перейшли на її бік. Світові події в Криму представили б як внутрішній конфлікт. Ще один варіант – війна із залученням військового флоту, який на той час стояв поблизу берегів Криму. Влаштували б провокацію: переодягнені в українську військову форму росіяни напали на російську базу в Криму. Наступного дня Путін увів би війська й почався міждержавний конфлікт.
Набагато гірше те, що влада не має чіткого плану по поверненню Криму й Донбасу в українське середовище. Відновити кордони – лише половина справи, важливіше – грамотно провести внутрішню деокупацію.
Зараз побудували тільки телевишки, які мають транслювати українські канали на окуповані території. Але кримчани вже уражені імперською ідеологією й національне телебачення відштовхне їх ще більше. Потрібно розробити цілий комплекс роботи з людьми із окупованих територій. Зараз програємо Росії саме тому, що даємо військову відсіч. Але не можемо працювати з населенням в умовах гібридної війни. Навіть на звільнених від окупантів територій 50 відсотків мешканців продовжує підтримувати Росію – так вплинула на них пропаганда. Для Донбасу та Криму маємо створити окремі телеканали, які б враховували настрої людей і навертали їх до українського поступово й не радикальними методами", - розповів експерт.
150-метрову телевежу відкрили у селі Чонгар Генічеського району Херсонської області. Це сталося 17 березня 2017 року. Вона мала відновити українське мовлення на території Криму.

Related

Події в Україні 3760078196863090241

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item