Путін грозить світу невловимими ракетами. Головне

Російський президент Володимир Путін

Президент Росії більшу частину свого виступу присвятив новим зразкам російського озброєння і нагадав Заходу про ядерну доктрину РФ.

Російський президент Володимир Путін у 14-й раз звернувся з традиційним щорічним посланням до Федеральних зборів. Промова тривала дві години, побивши рекорди.
 
Велика частина такої відозви була присвячена новому російському озброєнню, у тому числі ядерним ракетам. Також на великих екранах демонструвалася потужність новітньої зброї.
 
ЗМІ виділяє головне з промови Путіна, яку екперти вже назвали оголошенням нової гонки озброєнь.
 
Нова зброя
 
Путін заявив, що в Росії створена сучасна, високотехнологічна і компактна армія, зазначивши, що оснащеність Збройних сил сучасною зброєю зросла в 3,7 разу.
 
Він додав, що на озброєння були прийняті понад 300 нових зразків військової техніки.
 
"До складу стратегічних ядерних сил надійшло 80 нових міжконтинентальних балістичних ракет, 102 балістичні ракети підводних човнів, 3 ракетних підводних крейсери стратегічного призначення "Борей". Переозброєні на новий ракетний комплекс "Ярс" 12 ракетних полків", - підкреслив президент РФ.
 
За словами Путіна, володіння новим озброєнням дає Росії серйозну перевагу, робить її невразливою для систем ПРО І ППО.
 
"Його міць, могутність, як кажуть військові експерти, можуть бути величезними, а швидкість робить невразливим для сьогоднішніх систем ПРО і ППО, оскільки протиракети, по-простому сказати, їх просто не доганяють", - зазначив він.
 
Путін додав, що провідні армії світу прагнуть мати таку ідеальну на сьогоднішній день зброю: "Поважні друзі, у Росії така зброя є".
 
Ракетний комплекс "Сармат"
 
Путін розповів, що в РФ почали активну фазу випробувань нового ракетного комплексу з важкою міжконтинентальною ракетою. Цей комплекс отримав назву "Сармат", він прийде на зміну радянському комплексу "Воєвода".
 
При вазі понад 200 т "Сармат" має коротку активну ділянку польоту, що уповільнює перехоплення цієї ракети засобами ПРО. За словами Путіна, у ракети обмеження по дальності практично немає. "Сармат" може озброюватися великою кількістю боєприпасів.
 
"Сармат" здатний атакувати цілі як через Північний, так і через Південний полюс. Але ми цим не обмежилися: ми почали розробку таких нових видів стратегічної зброї, які взагалі не використовують балістичні траєкторії, а отже, системи ПРО проти них безсилі", - заявив президент Росії.
 
 
Йдеться про новітню перспективну систему - малогабаритну надпотужну ядерну енергетичну установку, яка розміщується в корпусі крилатої ракети, пояснив Путін.
 
Такий двигун може бути встановлений у новітню крилату ракету Х-101 повітряного базування чи, наприклад, американський Tomahawk.
 
"Але при цьому забезпечує в десятки разів більшу дальність польоту, яка є практично необмеженою", - заявив Путін.
 
Траєкторія польоту ракети є непередбачуваною, що робить її невразливою як для всіх існуючих, так і для систем ПРО і ППО в перспективі.
 
 
"Наприкінці 2017 року на Центральному полігоні відбувся успішний пуск новітньої російської крилатої ракети з ядерною установкою. Енергоустановка вийшла на необхідну потужність, забезпечила необхідну тягу", - розповів Путін.
 
Ядерний безпілотник
 
У Росії розроблений безпілотний підводний апарат, здатний на дуже великій глибині і швидкості перетинати відстані між континентами, несучи при цьому ядерний заряд, заявив Путін.
 
"Ці апарати здатні рухатися зі швидкістю, що кратно перевищує швидкість підводних човнів, найсучасніших торпед і всіх видів навіть найбільш швидкісних надводних кораблів. Це просто фантастика", - сказав він.
 
За словами російського президента, нові апарати мають високу маневреність і практично невразливі для противника.
 
"Засобів, які можуть їм протистояти, на сьогоднішній день у світі просто немає", - запевнив Путін, зазначивши, що безпілотники, що оснащуються або звичайними, або ядерними зарядами зможуть вражати широкий спектр цілей: авіаносні угруповання, берегові укріплення.
 
Президент РФ сказав, що в грудні 2017 року було завершено багаторічний цикл випробувань інноваційної ядерної установки, якою в майбутньому почнуть оснащувати нові апарати.
"При об'ємі в 100 разів меншому, ніж в установок сучасних підводних човнів, вона має велику потужність. Результати проведених випробувань дали нам можливість приступити до створення принципово нового виду стратегічної зброї, оснащеного ядерними боєприпасами великої потужності", - сказав Путін.
 
Гіперзвукова зброя
 
Путін також показав відео удару гіперзвукової зброї, створеної в Росії. Новий зразок озброєння називається "Авангард".
 
"Від існуючих зразків озброєння ця система відрізняється здатністю здійснювати польоти в щільних шарах атмосфери на міжконтинентальну дальність на гіперзвуковій швидкості, що перевищує число Маха більше, ніж у 20 разів", - розповів російський президент.
 
Крилатий блок здатний здійснювати маневрування, відхиляючись від траєкторії на відстань до тисячі кілометрів. Подібні маневри роблять його практично невразливим для будь-яких видів протиракетної оборони, підкреслив президент.
 
Політ ударного блоку може управлятися, незважаючи на те, що при вході в атмосферу він розжарюється до температури, близької до плазмоутворення - 1600-2000 градусів за Цельсієм.
 
"Він іде до мети, як метеорит, як палаюча куля", - описав його Путін, зазначивши, що домогтися цього дозволило застосування нових композитних матеріалів.
"У силу зрозумілих причин ми не можемо показати справжній вигляд виробу. Однак запевняю вас, усе це є в наявності і добре працює", - сказав Путін, підкресливши, що російські підприємства вже почали його серійне виробництво.
 
Окрім стратегічного комплексу "Авангард", Путін продемонстрував ще один зразок гіперзвукової зброї з назвою "Кинджал".
 
"Унікальні льотно-технічні характеристики літака-носія дозволяють доправляти ракету в точку скидання в лічені хвилини. При цьому ракета, що летить з гіперзвуковою швидкістю, що перевищує швидкість звуку в 10 разів, здійснює маневрування на всіх ділянках траєкторії польоту", - розповів президент.
 
 
Дальність ракети становить близько 2 тис. кілометрів, вона здатна вражати цілі як звичайними, так і ядерними зарядами.
 
Пригрозив світові
 
За словами Путіна, стримати Росію не вдалося, у тому числі й шляхом санкцій і обмежень.
 
"А тим, хто протягом останніх 15 років намагається роздмухувати гонку озброєнь, намагається отримати стосовно Росії односторонні переваги, вводить незаконні обмеження і санкції, скажу: усе те, чому ви намагалися завадити, перешкодити, проводячи таку політику, уже втілилося. Стримати Росію не вдалося", - заявив Путін.
 
Він підкреслив, що все сказане ним під час послання не є блефом.
 
"Тепер потрібно усвідомити реальність, переконатися в тому, що все, що було мною сьогодні сказане, - це не блеф. А це не блеф, повірте. Подумати, відправити на заслужений відпочинок тих, хто живе минулим і не в змозі заглянути в майбутнє, припинити розгойдувати човен, у якому ми всі знаходимося і який називається планета Земля", - заявив Путін.
 
Окрім того, він назвав військову міць Росії надійною гарантією миру на планеті. Стратегічний баланс сил зберігається завдяки цій мощі, це один з найважливіших чинників міжнародної безпеки, підкреслив російський президент.
 
Під час виступу він також попередив про наслідки застосування ядерної зброї проти Росії.
 
"Будь-яке застосування ядерної зброї проти Росії чи її союзників - малої, середньої, та й будь-якої потужності - будемо розглядати як ядерний напад. Відповідь буде миттєвою і з усіма наслідками, що випливають", - сказав Путін.
 
Він підкреслив, що інші країни після розпаду СРСР не хотіли розмовляти з Росією, як кажуть, по суті, незважаючи на те, що вона залишилася ядерною державою.
 
"Нас ніхто не слухав. Послухайте тепер", - додав російський президент.

Related

Події у світі 5279050066667799111

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item