Москаль розповів про провал планів Росії щодо Закарпаття


Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що в області немає ані антиукраїнських, ані антиугорських настроїв. Хоча російські спецслужби намагалися розпалили їх.
"От скажіть, як одночасно майже всі найбільші телеканали послали знімальні групи в Закарпаття, щоб ті показували, що там ніхто нібито не знає української мови. Що, мовляв, у Берегові не можуть замовити собі навіть кави. У Береговому ‒ 50% угорців, а 50% люди інших національностей. Як там може бути, що ніхто не говорить українською?!", - сказав він у коментарі "Крим.Реалії".
Москаль розповів, що за домовленістю Україна дозволяє угорської громади використовувати двомовні назви, вести навчання на своїй мові і ставити пам'ятники.
"Якщо ми хочемо йти в Європу і НАТО, то ми повинні сповідувати ті цінності, а захист національних меншин для Європи ‒ це святе. Титульні нації ‒ в Україні українці, в Угорщині – угорці, в Польщі – поляки, ‒ зобов'язані гарантувати права національних меншин", - сказав він.
Урядовець сказав, що угорці в Україні становлять 0,04% від усього населення, і компактно проживають тільки на Закарпатті. Вони не здатні вплинути на ситуацію в країні.
"Тому, ще раз кажу, це спровокований інтерес і надумана проблема. Це ФСБ Росії "підігріває" цю тему, але у них нічого не виходить. Так зване "питання русинів" ‒ подивіться, де воно? Після того, як той, кому інструкції давав Сурков, втік до Москви ‒ все стихло", - констатував він.
Після провалу з русинами ФСБ спробувало діяти через угорців.
"Але, що б тут не було ‒ тут другого Криму не буде. Все, що Росія тут задумувала, ‒ вона програла. Закарпаття – багатоетнічний регіон, тут багато всього намішано. Люди насправді хочуть спокою, а не війни", – підсумував Москаль.
Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль вважає, що угорців краю потрібно українізовувати поступово. Москаль переконаний, що на Закарпатті неможливі виступи угорськомовної громади.

Related

Суспільство 5146466035837872402

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item