Дослідники виявили нову структуру ДНК всередині людських клітин

Дослідники виявили нову структуру ДНК всередині людських клітин
Структура вузлів ДНК
Австралійські вчені довели існування нової структури ДНК, яка ніколи раніше не спостерігалося в живих клітинах.
Зазвичай ДНК описується як "подвійна спіраль", але нову структуру порівнюють зі "скрученим вузлом", пише Science Alert.
"Коли більшість з нас думає про ДНК, ми думаємо про подвійну спіраль. Це нове дослідження нагадує нам про те, що існують абсолютно різні структури ДНК, які можуть бути важливі для наших клітин", - говорить дослідник-терапевт Деніел Крайст з Інституту медичних досліджень Гарвана в Австралії.
Новий компонент ДНК називається структурою інтеркальованого мотиву (i-motif). Вона була вперше виявлена ​​дослідниками в 1990-х роках, але до сих пір спостерігалася тільки в умовах лабораторії, а не в живих клітинах.
Тепер стало відомо, що i-motif утворюється природним чином в клітинах людини, що означає значимість структури для клітинної біології, яка раніше була поставлена ​​під сумнів, оскільки вона була продемонстрована тільки в лабораторії.
"I-motif - це вельми незвичайний вузол ДНК. Структуру цього вузла утворюють пов'язані один з одним основи, розташовані на одній і тій же стороні подвійної спіралі, в той час, як структуру звичайної ДНК утворюють пов'язані основи, розташовані на протилежних сторонах молекули", - відзначають автори роботи.
Азотисті основи в новій формі ДНК, наприклад цитозин, сплітаються з іншими не на протилежній, а на одній і тій же ланцюга, утворюючи з'єднання, що нагадує вузол. Щоб знайти незвичайні вузли усередині клітини, вчені створили крихітний зонд - фрагмент антитіла, який вміє розпізнавати вузли ДНК. Завдяки цьому зонду в ядрах декількох типів людських клітин були знайдені вузли ДНК.
"Найбільше нас хвилювало те, що ми можемо бачити зелені плями - i-motif - які з'являються і зникають з часом, тому ми знаємо, що вони формуються, розчиняються і формуються знову", - говорить один з авторів роботи, Гарван Махане Зерааті.
Вчені впевнені, що "непостійний характер" вузлів i-motif є причиною того, що вони не були виявлені в живих клітинах раніше. Результати досліджень показали, що ці вузли найчастіше формуються, коли клітина проходить через певний етап її життєвого циклу, що позначається як G1.

Related

Цікаво 4464861254030987836

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item