НАНУ: Синод переніс розгляд питання автокефалії України на червень

Синод переніс розгляд питання автокефалії України на червень


Уляна Супрун та Вселенський патріарх Варфоломій в аеропорту Ататюрка
У Синоді Константинопольського патріархату перенесли дату розгляду питання надання автокефалії Української Православної церкви на червень, заявила завідувач відділом філософії та історії релігії Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович.
"Дата проведення Синоду перенесена на червень. Це, напевно, пов'язано з тим, що Патріарх себе не дуже добре відчуває, а, можливо, є складнощі, які виникли в процесі, як він сказав, консультування з різними православними церквами", - зазначила вона в коментарі 5 каналу.
За її словами, всередині Вселенської церкви існують протистояння щодо рішення про автокефалію УПЦ.
Филипович також наголосила, що надання Українській церкві автокефалії є не тільки внутрішньою справою країни. За її словами, можливе надання Українській церкві незалежності перерозподілить карту впливів всередині православ’я.
"Процедура така, що збирається Синод Константинопольського патріархату, який складається з різних єпархій ... І вони фактично вже два роки досліджують це питання, тому що комісія була створена в 2016 році ... Думаю, їм вистачило два роки для вивчення цього питання" , - додала вона.
В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла 4 травня, що несподівано зустріла в турецькому аеропорту Вселенського патріарха Варфоломія. Вона з посиланням на його слова зазначила, що патріарх "відчуває потужний тиск щодо надання автокефалії українській православній церкві від противників цієї ідеї".
22 квітня Вселенський Патріархат розглянув звернення від ієрархів українських православних церков і влади України і почав розгляд питання про надання українській церкві томосу про автокефалію. Питання мають обговорити із сестринськими церквами.
17 квітня президент ПетроПорошенко звернувся до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з офіційним зверненням про створення в Україні єдиної і незалежної Православної церкви шляхом надання автокефалії.
УПЦ Московського патріархату двічі розкритикувала цю ініціативу. Водночас один з лідерів УПЦ МП митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко публічно підтримав надання автокефалії українській церкві.

Related

Події у світі 497632942771766390

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item