У сибірському метеориті знайшли мінерал, який ніколи не зустрічався на Землі

У сибірському метеориті знайшли мінерал, який ніколи не зустрічався на Землі
Так виглядає метеорит, в якому знайшли новий мінерал
Група вчених зареєструвала новий мінерал уакітіт, який виявили в метеориті, знайденому в Сибіру влітку 2016 року.
Геологи Уральського федерального університету, Новосибірського державного університету та Геологічного інституту РАН оприлюднили своє відкриття на щорічній зустрічі метеоритичного товариства в Москві, пише Science Alert.
Відкриття ще належить офіційно задокументувати, але вчені назвали мінерал уакітітом в честь селища Уакіт в Сибіру, ​​де впав метеорит.
Згідно з дослідженням, метеорит під назвою Уакіт на 98% складається з залізного сплаву, відомого як камасит, який раніше знаходили тільки в інших метеоритах. Решта 2% - мінерали, більшість з яких також відомі тільки в космосі. Склад метеорита такий, що він повинен був сформуватися за екстремальних жарких обставин - більше 1 273 Кельвіна (1000 градусів Цельсія).
Коли вчені розглядали камінь під мікроскопом, вони виявили маленькі гранули уакітіта. Його включення становили всього 5 мікрометрів. Для порівняння, середнє людський волосся має 99 мікрометрів в діаметрі.
"На жаль, ми не змогли отримати всі фізичні і оптичні властивості уакітіта через дуже невеликі розміри зерен", - зізнаються дослідники.
Проте вчені змогли визначити деякі з фізичних властивостей нового мінералу. Він схожий на нітрид ванадію, має світло-сірий колір з рожевим відтінком у відбитому світлі і має твердість 9-10 за шкалою Мооса. Це ставить його на той же рівень твердості, що і інші нітриди, тобто він не такий твердий, як алмаз, який з 10 балами за шкалою Мооса залишається найбільш твердим мінералом.
Щоб дізнатися більше про уакітіт, вченим, ймовірно, знадобиться або більш досконала технологія, або ще один метеорит, що містить набагато більше мінералу.

Related

Цікаво 2373118362813421599

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item