Смачна кутя: покроковий рецепт приготування
Джерело: Depositphotos Кутя не лише прикрашає стіл, а й слугує знаком вдячності Богові за прожитий рік і надією на благополуччя в майбутньом...
https://povnatorba.blogspot.com/2024/12/blog-post_911.html?m=0
Кутя: як приготувати
Інгредієнти:
- 175 г пшениці
- 50 г маку
- 150 г очищених волоських горіхів
- 75 г лохини сушеної
- 100 г журавлини сушеної
Приготування:
- Пшеницю добре промити водою, потім варити на повільному вогні у великій кількості води приблизно 45 хв. Зерна повинні стати м’якими, з легкої твердістю всередині. Відкинути готову пшеницю на сито.
- Разом з пшеницею ставимо на маленький вогонь промитий мак на приблизно 30 хв, поки зерна не почнуть показувати білий корінчик. Потім даємо охолонути і перетираємо в ступці в пасту. Якщо немає ступки, скористайтеся блендером.
- Лохину і журавлину заливаємо окропом на хвилину і потім відкидаємо на сито.
- Горіхи для кращого смаку краще підсмажити до рум’яності в духовці.
- У великій мисці змішати відварну пшеницю, горіхи, пасту з маку, лохину і журавлину, додати за смаком мед або узвар, щоб суміш була соковита і ароматна. Смачного!
Що символізує кутя на Святий вечір
Кутя – це єдність родини, духовна чистота і пам’ять про предків. Кожен інгредієнт куті має особливий сенс:
- Пшениця або рис символізують родючість, життєву силу і відродження. Це основа страви, яка нагадує про зв’язок із землею.
- Мед – символ солодкого життя, здоров’я і Божої благодаті. Він додає гармонії та радості.
- Мак уособлює достаток, добробут і багатство. Макові зерна також асоціюються з родючістю.
- Горіхи, родзинки та інші сухофрукти додають різноманітності, символізуючи щедрість і плоди людської праці.