"Я не трус, но я боюсь". Стівен Хокінг закликав людство не відповідати на сигнали інопланетян

Хокінг: інопланетяни можуть перевершувати нас в технічному розвитку і з легкістю знищити нас
На думку легендарного фізика, будь-яка перевершуюча нас у розвитку позаземна раса може представляти загрозу для Землі. Тому людству варто поводитись тихіше.
І Хокінг - не єдиний вчений, якого долають такі страхи.
"Чим старше я стаю, тим більше починаю вірити в те, що ми не одні у Всесвіті", - заявивХокінг у нещодавно опублікованому документальному відео Улюблені місця Стівена Хокінга(Stephen Hawking's Favourite Places).
Одним з таких місць у фільмі представлена планета Глізе 832с, яка обертається навколо зірки, віддаленої від Сонця на 16 світлових років. На думку ряду дослідників, ця планета земного типу цілком може бути колискою для життя.
І якщо це так, нам варто побоюватися за своє майбутнє, застерігає Хокінг. Швидше за все, інопланетяни перевершують нас у розвитку. І це буде щось схоже на зустрічі Христофора Колумба з індіанцями. Ви ж пам'ятаєте, що це не дуже добре закінчилося для тих, хто приймав гостей, задається питанням Хокінг.

Стивен Хокинг считает, что нужно хорошо подумать, прежде чем отвечать на сигналы из космоса
Стівен Хокінг вважає, що потрібно добре подумати, перш ніж відповідати на сигнали з космосу


Рано чи пізно ми отримаємо сигнал з такої планети як Глізе 832с, і краще не відповідати на нього, щоб не видати своєї присутності, переконаний Хокінг.
І знаменитий фізик - далеко не єдиний авторитетний представник наукового світу, який вважає, що людству рано відчувати оптимізм щодо позаземних контактів. Таких "песимістів" стає все більше.
Пряма загроза
Він і раніше був помічений у дещо похмурому погляді на майбутнє. Зокрема, він попереджав, що варто побоюватися чорних дір, а також штучного інтелекту, який може порозумнішати і знищити своїх творців.
Про інопланетян Хокінг заговорив не випадково. Пройшов рік з моменту запуску проекту Breaktrhough Listen, який займається пошуком інопланетних сигналів в космосі. Хокінг є одним з ідеологів цього проекту, здійснюваного на кошти російського мільярдера Юрія Мільнера.
І хоча поки ніяких свідоцтв того, що з людством хтось намагається вийти на зв'язок, немає, Хокінг сповнений песимізму.

Земля - относительно молодая планета, а значит, во Вселенной могут существовать цивилизации намного старше нашей
Земля - відносно молода планета, а значить, у Всесвіті можуть існувати цивілізації набагато старше нашої


Якщо ми рано чи пізно знайдемо інопланетян, вони можуть просто стерти нас з лиця Землі, попереджає він.
Тому, якщо сигнал з космосу все таки буде отримано, людству варто гарненько подумати, чи варто відповідати на нього, вважає Хокінг.
Побоювання Хокінга пов'язані з припущенням про те, що інопланетна цивілізація може бути набагато старше за нашу і перевершувати нас у всьому. Інопланетянам можуть знадобитися природні ресурси, якими володіє Земля, а самі земляни - нерозвинені з їх точки зору - будуть знищені як які-небудь шкідливі бактерії.
Тільки два варіанти
Логіку Хокінга поділяють багато інших вчених. Так, відповідно до недавньої публікації вчених з Кембриджського університету, у випадку зустрічі з інопланетянами Землі вартоготуватися до найгіршого сценарію.
Якщо ми не одні у Всесвіті, значить ті, інші, схожі на нас - вони схильні до завоювань і постійно потребують нових ресурсів.
Інших варіантів не існує, стверджують автори дослідження. Вся справа в тому, що еволюція досить передбачувана, і навіть якщо інопланетяни багато в чому відрізняються від нас біологічно, вони тим не менш, повинні пройти схожий еволюційний шлях і також будувати цивілізацію на технологіях і споживанні ресурсів.
А значить, у нас є підстави побоюватися їх, стверджує один з авторів дослідження Конвей Морріс.
"Якщо інопланетяни існують, то мислять як ми, - міркує він. - Враховуючи нашу досить аж ніяк не бездоганну історію, це повинно змусити нас замислитися".
Землі, всього 4,5 млрд років. Це не так багато в порівнянні з віком Всесвіту (13,7 млрд) років. Це означає, що десь можуть існувати цивілізації, який встигли пройти набагато більш довгий шлях розвитку, укладає Морріс.
Не все так погано
Не можна сказати, що вчені хором погоджуються з Хокінгом і іншими прихильниками "поганого сценарію".
Так, Сет Шостак, американський астроном з проекту пошуку позаземного життя SETI,вважає, що страхи не виправдані. Він переконаний, що у Всесвіті повно інших планет з такими ж корисними копалинами, які є у Землі. "Вони [інопланетяни - ред.] могли б знайти нас мільярди років тому".
Шостак також вказує на той факт, що Земля вже давно "голосить" на всю космічну округу, тому гіпотетичні інопланетяни про нас давно знають.
"Якщо комусь хочеться приховати від космосу, що ми існуємо, треба в першу чергу вимкнути BBC та інші телеканали, сигнали яких несуться в космос вже багато десятиліть", - говорить Шостак.
Ховатися від інопланетян вже пізно, констатує він.

Related

Цікаво 1843279965732275337

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item