Летальну зброю - Українi. Нарештi дадуть!



Конгрес США дав зелене свiтло постачанню критично необхiдної для нашої держави вiйськової технiки Закон "Про пiдтримку стабiльностi i демократiї в Українi", який днями схвалив Конгрес США, можна назвати революцiйним. 

Нашiй дипломатiї таки вдалося переконати конгресменiв проголосувати за дозвiл на постаччання летальної зброї Українi, пишуть ЗМІ. 

Крiм того, документ чiтко фiксує збереження американських санкцiй щодо Москви до своєчасного, повного й доведеного виконання нею Мiнських домовленостей та вiдновлення суверенiтету України над Кримом. "Передбачається, що вiдповiднi санкцiї залишаються в силi, поки президент США не надасть конгресу свiдоцтво про вiдновлення суверенiтету України над пiвостровом", -- написав Петро Порошенко на своїй сторiнцi у Фейсбуцi. 

"Прийняття цього закону однозначно можна вважати перемогою нашої держави, -- каже Сергiй Даниленко, модератор аналiтичної групи "Geostrategy". -- Ми так довго на нього чекали. I нарештi те, що, на перший погляд, багатьом здавалося малоймовiрним, вдалося реалiзувати". 

"Таке голосування конгресу засвiдчує, що США не планують йти на компромiси чи послаблення санкцiй, отож обмеження, зокрема щодо енергетичних компанiй Росiї, якi живлять її економiку, й надалi серйозно послаблюватимуть агресора", -- додає експерт-мiжнародник, керiвник громадської лiги "Україна-НАТО" Сергiй Джердж. 

Варто зазначити, що Закон "Про пiдтримку стабiльностi i демократiї в Українi" не єдиний крок Вашингтону на пiдтримку нашої держави й водночас для стримування агресора. Минулого тижня Сенат США схвалив оновлений варiант оборонного бюджету країни на 2017 рiк, у якому особливi витрати на стримування Росiї наростили аж учетверо. 

На цi потреби з американського оборонного бюджету видiлили 3,4 мiльярда доларiв. Цi грошi витратять на розмiщення збройних сил НАТО й армiї США в країнах Центральної та Схiдної Європи, перш за все в Естонiї, Латвiї, Литвi та Польщi, де розквартирують чотири батальйони загальною чисельнiстю 4 тисячi осiб. 

Петро Порошенко повiдомив, що в 2017 роцi США можуть видiлити Українi 600 мiльйонiв доларiв, тодi як на цей рiк оборонний бюджет свiтового лiдера передбачав для нашої держави лише 300 мiльйонiв вiйськової допомоги й не мiстив даних про постачання технiки летальної дiї.

 -- Чому саме тепер США активiзували дiї, спрямованi на захист вiд Росiї та пiдтримку нашої держави? 

С. Джердж: -- Не можу сказати, що саме в останнi тижнi щось надзвичайне вiдбулося на росiйсько-українському фронтi. Мiжнародна полiтика iнертна, свiтовi гравцi перевiряють факти, оцiнюють ризики. Тому на рiшення Сенату й Конгресу США вплинула полiтика Росiї останнiх рокiв, включно з грубим порушенням кордонiв сусiдньої держави. На додаток у Вашингтонi мали вже бiльш нiж достатньо можливостей пересвiдчитися: Кремль бреше -- брешуть президент, мiнiстри, росiйськi журналiсти. Вiд цiєї брехнi всi втомилися, тому визрiло рiшення, що цьому треба покласти край. Власне, цi фактори й стали причиною пiдготовки й ухвалення рiшень, якi, з одного боку, посилюють протидiю росiйськiй вiйськовiй експансiї, а з другого -- демонструють необхiднiсть серйознiше пiдтримати Україну. Врештi, не варто забувати, що свого часу ставши одним iз пiдписантiв Будапештського меморандуму, США в обмiн на вiдмову українцiв вiд ядерної зброї обiцяли допомогти нам в оборонi держави вiд будь-чиєї зовнiшньої агресiї. 

С. Даниленко: -- Те, що конгрес США прийняв документ, який передбачає всебiчну пiдтримку нашої держави на шляху до вiдновлення територiальної цiлiсностi, символiзує довiру до української армiї та влади. Ранiше прохання надати летальну зброю Українi залишалися непочутими через побоювання, що вона, врештi-решт, опиниться зовсiм не в тих руках, для яких призначалася. Але тепер усе змiнилося. 

-- Як гадаєте, а чи дiйде таки нарештi справа до надання Українi летальної зброї? Чи нема ризику, що проголосований закон залишиться на паперi? 

С. Джердж: -- Думаю, таку зброю нам таки постачатимуть. Полiтичнi декларацiї можуть мати певний полiтичний вплив на Росiю, однак якщо не дiйде справа до практичної реалiзацiї, вiн ставатиме щораз меншим. Саме тому для США варто бути послiдовними. Нам же надання летальної зброї дало б змогу наростити обороноздатнiсть та почуватися значно впевненiше на фонi маневрiв росiйських вiйськ бiля схiдного кордону та накопичення їх у Криму. 

-- Зважаючи на останнi тенденцiї, я також схильний до оптимiстичного прогнозу, -- приєднується до розмови Олександр Хара, експерт фонду "Майдан закордонних справ". 

-- Формально конгрес наголосив, що йдеться про оборонну летальну зброю, акцентувавши на тому, що кожна країна має право на самозахист. Але на практицi таке формулювання дає доволi широкi можливостi. Для прикладу, ракетнi системи можуть використовувати i в оборонних, i в наступальних операцiях. Також до оборонної зброї включають системи протиповiтряної оборони, якi, зважаючи на брак в України сильних Вiйськово-повiтряних сил, для нас надзвичайно потрiбнi. Загалом думаю, якби США нам серйозно пiдсобили вiйськовою технiкою, ми могли б боротися з росiйськими вiйськами на рiвних. 

-- Кажуть, прийняття Конгресом закону на пiдтримку України страхує нас на випадок, якщо президентом США коли-небудь стане проросiйськи налаштований кандидат... 

О. Хара: --- Дивiться, для того щоб закон на пiдтримку України набув чинностi, за нього має ще проголосувати сенат США та його повинен пiдписати президент. А Обама вже, найiмовiрнiше, цього не встигне зробити. Однак позицiя конгресу справдi є певного роду страховкою. Рiч у тому, що якби Трамп, у разi обрання главою держави, спробував вести пропутiнську полiтику, то мiг би зiткнутися з потужним спротивом Конгресу, аж до запуску процедури iмпiчменту. Але й iнших можливостей для впливу на президента досить. Наприклад, конгрес може не затвердити державний бюджет. Крiм того, будь-який президент США, обiйнявши свою посаду, одержує низку порад вiд рiзних вiдомств -- зокрема, розвiдувальних, дипломатичних -- щодо зовнiшньої полiтики. I вони можуть серйозно змiнити його свiтогляд. 

С. Даниленко: -- А я дуже сумнiваюся, що Трамп переможе. Натомiсть Гiлларi Клiнтон, найiмовiрнiше, докладатиме зусиль, аби прийнятий конгресом закон був реалiзований. 

-- В оборонному бюджетi США грошi значною мiрою передбаченi на посилення обороноздатностi Польщi та країн Балтiї. Чи справдi як реалiстичний варiант розглядають напад Росiї на цi країни? 

С. Джердж: -- Звичайно, такий ризик є. Ба бiльше, ймовiрнiсть його реалiзацiї досить висока, особливо на фонi вiйни Росiї проти України. Те, що Путiн нападе на нашу державу, ще кiлька рокiв тому також вкрай важко було передбачити, але це сталося. I хтозна, на що вiн ще здатен, якщо його вчасно не застерегти отак дiєво. Тому я не дивуюся, що США як одна з ключових країн НАТО переймаються безпекою Польщi та держав Балтiї. 

Iрина КОВАЛЕНКО

Related

Події у світі 90638796388150235

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item