ОБСЄ попереджає про нові загрози



Експерти заявляють, що Кремль готується до чергового захоплення українських територій.

Попри регулярні обстріли, на масштабний наступ в Україні Росія вже тривалий час не наважувалася. Однак маємо тривожні дзвінки, які свідчать про вкрай високу ймовірність серйозного військового загострення у найближчий період, пише газета Експрес.

Так, в ОБСЄ повідомили про можливий наступ на Маріуполь і його околиці. Про це сказав посол США при Організації з безпеки і співробітництва в Європі Деніел Бер. "Ми серйозно стурбовані через нарощування сил об'єднаними російсько-сепаратистськими силами за межами Маріуполя", -- заявив Бер на засіданні постійної ради ОБСЄ у Відні.

Він повідомив, що нещодавно ті блокували доступ спостерігачам ОБСЄ, які хотіли відвідати два райони, розташовані на північний схід від Маріуполя. "Звертаючи увагу на те, що Спеціальна моніторингова місія спостерігала зв'язок між обмеженням доступу та порушеннями режиму припинення вогню, ми глибоко стурбовані тим, що об'єднані російсько-сепаратистські сили, можливо, планують більше нападів на Маріуполь або його околиці", -- заявив Деніел Бер.

Невтішні для нас прогнози оголосив і директор національної розвідки США Джеймз Клаппер. Він сказав, що Москва продовжить свою агресивну політику проти України і НАТО. «Ясно, що Росія хоче зберегти вплив у такому традиційному регіоні «великої Росії», як Україна», -- сказав високопосадовець.

Крім того, експертів схвилювала новина про те, що російська армія проводить сьогодні військові навчання біля кордону з Україною. Зокрема, тренування проходять у Воронезькій, Брянській та Бєлгородській областях. Російську армію Західного військового округу підняли по тривозі в рамках військових навчань. «За задумом, тренування сплановане як проведення операції на одному зі стратегічних напрямків з використанням широкого спектру засобів ураження умовного противника», -- розповів керівник прес-служби Західного військового округу Ігор Мугінов. Не важко здогадатися, на який “стратегічний напрямок” він натякає.

“Справді, є доволі багато підстав прогнозувати, що незабаром Росія зважиться на активізацію бойових дій, -- каже нам голова громадської ліги "Україна-НАТО" Сергій Джердж. -- Боюся, що вона може використати ситуацію, яка склалася на міжнародній арені...” -- Поясніть, будь ласка, докладніше, що ви маєте на увазі?

С. Джердж: -- Річ тому, що в США, які завжди допомагали Україні, тепер перехідний період, оскільки відбувається зміна влади: команда Барака Обами саме згортає свою роботу, а новий президент Дональд Трамп ще не вступив на свою посаду -- інавгурацію заплановано аж на кінець січня. Як наслідок, якийсь час американська зовнішня політика може бути недостатньо функціональною. І якраз цей час Росія може використати для активізації своїх дій і в Україні, і в Сирії.

Щоб зрозуміти, який ризикований цей період, за прикладами далеко ходити не потрібно. Початок російсько-української війни -- то був час, коли в нашій державі президент Янукович втік, а єдиним легітимним органом залишилася Верховна Рада. Саме вона обрала спікера Олександра Турчинова виконувачем обов'язків Президента. Але поки той увійшов у курс справ, поки призначили нового міністра оборони, голову СБУ, минув час. І його Росія використала, щоб анексувати Крим та розпочати бойові дії на Донбасі.

На додачу Європа тепер більше зосереджена на внутрішній ситуації. Уже стартують виборчі кампанії у Франції та Німеччині. Наступного року французи обиратимуть нового президента, а німці -- канцлера.

-- Загроза наступу постійна, -- долучається до розмови Ігор Тодоров, директор Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції. -- Доки на території нашої країни є окуповані території, які контролюють Росія та її посіпаки, небезпека не зникне.

Якщо ж говорити докладніше про теперішній період, то, на мою думку, навпаки, доки не обійме посаду новий американський президент, режим Путіна вичікуватиме, бо захоче оцінити політику Дональда Трампа. Крім того, Путінові вигідно не привертати зайву увагу до ситуації в Україні, не втрачаючи при цьому контролю над захопленими територіями. Але це не означає, що буде спокій на лінії фронту.

-- То який ваш прогноз?

І. Тодоров: -- Думаю, обстріли триватимуть, буде загострення на маріупольському, донецькому, авдіївському напрямках. Але, найімовірніше, без масштабного наступу. Хоча, звісно, гарантувати цього не можна.

С. Джердж: -- Росії зручніше розширювати захоплення територій, відштовхуючись від лінії розмежування, адже там уже йдуть перманентні бойові дії. Відповідно, наростання кількості бойових сутичок може бути менш помітним для інших країн.

А от старт бойових дій на території інших областей означав би перехід російсько-української війни в іншу фазу, яка б викликала увагу НАТО, ООН та загрожувала посиленням санкцій і цілковитим припиненням діалогу із Заходом. Та хто знає, на який ризик готові піти в Кремлі задля досягнення своїх цілей.

-- Чи готова наша держава відбити можливу агресію?

С. Джердж: -- Можна було б задіяти і протиповітряну оборону, і сухопутні війська. Отож першу атаку ми зупинимо. Інша річ, як ситуація може розвиватися. Це залежить від того, які сил підтягне Росія, та від того, чи зміниться позиція країн-членів НАТО щодо допомоги Україні. Якщо як реакція на такий широкомасштабний наступ були б негайно прийняті політичні, дипломатичні та військові рішення, тоді, звичайно, Україна мала б міцний тил. Під такими рішеннями маю на увазі санкції щодо Росії стосовно заборони купівлі в неї енергоносіїв, дипломатичну ізоляцію тощо. Важливим було б також не просто надання Україні летальної зброї, а й участь підрозділів інших країн, які б допомагали нашій державі утримувати фронт і повернути окуповані території.

І. Тодоров: -- У нас армія вже не така, якою була в 2014-му. Йде певне нарощування технічного потенціалу, військові здобули бойовий досвід. Думаю, Україна спроможна відстояти і навіть відвоювати частину власної території. Але, якщо йдеться про глобальний наступ, то без зовнішньої допомоги впоратися нам було б вкрай важко.

  Ірина КОВАЛЕНКО

Related

Події в Україні 4000570228752298319

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item