Америка ламає кремлівський сценарій на Донбасі



За дискусіями про підвищення мінімальної зарплати пропустили важливу подію. 
У Вашингтоні 27 жовтня відбулася зустріч Арсенія Яценюка з віце-президентом США Джозефом Байденом. За її підсумками можна говорити про те, що Америка ламає російський сценарій Мінська. І це набагато важливіше за мінімалку.
Якщо Донбас з особливим статусом і виборами за кремлівським сценарієм втиснути зараз в Україну, завалиться вся економіка. Не виключено, що разом із незалежністю. Отримаємо парад суверенітетів і ­феодальні війни. Тому що регіональні еліти захочуть отримати максимальні права, гроші та приватну армію.
Спроби прив'язати санкції до виконання Україною політичної частини Мінських угод — це маніпуляція. Немає логічного зв'язку. Росія — агресор? Окупувала Донбас і Крим? За це й отримала санкції. Прибере окупаційні війська, визнає провину й відшкодує збиток — можна говорити про скасування санкцій. А особливий статус Донбасу, народна міліція з амністованих бойовиків або фінансування з українського бюджету тут взагалі за дужками. Це є внутрішньою справою України.
Але загальну картину об'єднує не логіка, а інтереси ключових гравців. З Україною просто, нам потрібне припинення агресії. Але платити за це незалежністю ми не будемо. Росія прагне зняти санкції, але не готова повернути анексовані території Києву. Хоче зберегти Донбас під своїм неофіційним контролем і керувати Україною за допомогою цього важеля. Крим віддавати поки що не збирається взагалі.
Німеччина та Франція теж хочуть зняти санкції з Росії, в інтересах свого бізнесу. Можлива втрата Україною незалежності їх не турбує, вистачає своїх проблем. Тому вони й викручують руки Києву, наполягаючи на якнайскорішому формальному закритті конфлікту. Готові навіть заплющити очі на вибори під дулами автоматів і без українського контролю над кордоном. Їх результати стануть виключно українською проблемою, а ЄС вмиє руки. І останнім часом українське зовнішньополітичне відомство потроху прогинається під ці вимоги. Чи не єдиною лінією оборони стала принципова позиція депутатів Верховної Ради, які не збираються голосувати за капітуляцію навіть на прохання Євросоюзу.
У цій ситуації позиція США має для нас принципове значення. Адже без впливового союзника відстоювати українські інтереси майже неможливо. І необхідну підтримку Україна отримала. Німеччина з Францією потрібний сигнал — теж.
Американська сторона вважає, основним етапом Мінського процесу є безпека. Росія повинна забратися з нашої території. Перше — зупинка вогню. Друге — відведення військ і важкого озброєння. Третє — повернення контролю над українським кордоном. Ці три позиції є частиною Мінських угод. І треба домагатися, щоб РФ їх виконувала. Доти ні про яке зняття санкцій мови бути не може. Так Яценюк прокоментував підсумки зустрічі. При цьому мова йшла і про Донбас, і про Крим. Ну оскільки Москва не поспішає виконувати ці вимоги, всі ми почекаємо. Час працює на Україну.
За підсумками зустрічі очевидно, що США не підтримали бажання європейських політиків вирішити конфлікт на Донбасі за рахунок України. І якщо ми правильно скористаємося цим, то спроба повернути Донеччину й Луганщину за кремлівським сценарієм буде провалена. Нам не потрібні вибори на Донбасі будь-якою ціною. Тому що ціна ця — існування України як незалежної держави. У Білому домі це теж прекрасно розуміють. І їм важливо збереження незалежної, сильної й демократичної України як свого союзника в Європі. Це на сьогодні наш головний зовнішньополітичний козир.

Related

Політика 7232147643387535507

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item