Загострення міжнародного скандалу. Євросоюз призупинить витрати на євроінтеграцію Туреччини

Наразі переговори про вступ Туреччини в ЄС фактично зупинені.
Євросоюз вирішив заблокувати виплати по ряду проектів, спрямованих на інтеграцію Туреччини до європейського простору, заявив в інтерв'ю агентству dpa єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан у суботу, передає DW.
"Ми юридично зобов'язані співвіднести фінансову підтримку з тим прогресом, якого досягає країна", - заявив Хан.
Призупинку витрат на євроінтеграцію він пояснив тим, що нещодавні дії турецького уряду суперечать стандартам Євросоюзу.
"Негативні тенденції почалися ще до липневого путчу, вони суперечать не тільки стандартам ЄС, але й міжнародному праву", - сказав Хан.
Запланована фінансова допомога Туреччині з боку Євросоюзу в період з 2014 до 2020 року становить 4,45 мільярда євро. З цієї суми Брюссель на даний момент перевів Анкарі 167 мільйонів євро.
Європейська фінансова допомога покликана допомогти Туреччині досягти необхідних стандартів для подальшої інтеграції країни в європейському просторі. Виплати прив'язані до конкретних проектів, найбільшим з яких є Реформи з підготовки до членства в ЄС - на ці цілі Євросоюз збирався виділити 1,58 мільярда євро.
"Повної ясності щодо того, які саме виплати і на який термін заморожує Брюссель, поки немає. Можливо, рішення буде прийнято на найближчій зустрічі глав МЗС ЄС. У той же час Євросоюз не перериває діалогу з Анкарою і бажає допомогти Туреччині в побудові правової держави" , - пише DW.
Однак, як зазначив єврокомісар Хан, "переговори про вступ Туреччини в ЄС фактично зупинені".
Нагадаємо, 11 березня МЗС Нідерландів скасувало дозвіл на політ для літака міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, який збирався прилетіти до Роттердама для виступу-агітації для турецького населення за посилення повноважень президента Ердогана за допомогою референдуму.
У відповідь на це президент Туреччини Ердоган назвав нідерландців "нащадками нацистів" і "фашистами".
МЗС Туреччини оголосило небажаним повернення у країну посла Нідерландів після відпустки.
У свою чергу, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте різко відреагував на висловлювання президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана на адресу його країни та назвав його звинувачення божевіллям.
Як повідомлялося, поліція Нідерландів застосувала водомети для розгону акції протесту проти дій голландської влади щодо турецьких чиновників.
Пізніше, у ніч на неділю, 12 березня, міністр у справах сім'ї і соціальної політики Туреччини Фатма Бетюль Сайян Кайя, яка прибула в Роттердам на машині з Німеччини і мала намір виступити перед співвітчизниками на підтримку конституційної реформи в Туреччині, незважаючи на позицію місцевої влади, оголошена персоною "нон грата" і в супроводі голландської поліції попрямувала до Німеччини.

    Related

    Події у світі 3001317668924609220

    Post a Comment

    emo-but-icon

    Пошук у цьому блозі

    Читають

    Свіже

    Add to Any

    Свіже

    РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

    Варто подивитись

    Нас відвідали

    Лічильники

    item