Трамп дуже розумний

Розповім трохи про Трампа. Він настільки незвичайний президент, що куди б я не вирушив, мене про нього запитують
Багато років тому, пішовши з Конгресу, я дуже хотів поговорити з Кіссінджером. Він подав у відставку з поста держсекретаря в 1977 році, але до цих пір, у віці 94 років, залишається успішним консультантом. Я запитав у нього: «У чому секрет?». За його словами, подорожуючи по світу, в будь-якому місті він спілкувався з опозицією. І вони були вдячні, оскільки з ними ніхто не зустрічався. А потім він зустрічався з партією влади, що розуміла, якщо хтось піде в опозицію, Генрі піде на зустріч. І всі завжди ставили одне й те саме питання: "Що отримає Америка?".
Я хочу розповісти про Дональда Трампа, якого я дуже добре знаю. Скоро вийде моя книга "Розуміння Трампа". Але це не "Передбачення Трампа". Не думаю, що він передбачуваний. І часто кажу, що не можу сказати, що він збирається робити завтра вранці. Оскільки він сам не знає, що буде робити завтра вранці. Ось звідки з'являються твіти і думки, мовляв, як же це сталося. Він встає дуже рано. Все життя, якщо у нього були цікаві думки, він ними ділився. Тепер він президент, і ділиться ними з усім світом.
В деяких речах він – дуже розумна людина. З цього я б хотів почати, тому що ті з вас, хто дивиться американське ТБ, зокрема, CNN або NBC, розуміють Трампа абсолютно неправильно. Вони упереджені і заангажовані. Трамп дуже розумний. По-перше, він досить розумний, щоб заробити $10 млрд. По-друге, він виявився досить розумним, щоб обійти 16 інших республіканців і стати кандидатом. І, по-третє, він був досить розумним, щоб обійти Хіларі Клінтон, яку всі пророкували в президенти. І четверте: він показав, що досить розумний, щоб перемогти американські ЗМІ, які, за кількома винятками, були проти нього. Так що варто почати з ідеї, що він дійсно щось знає.
Трамп звик до атак журналістів. Це відбувалося, коли він був бізнесменом, і те ж відбувається, коли він став політиком. І ось кілька речей, про які варто задуматися. Трамп був політиком 19 місяців. Рональд Рейган був політиком 16 років. Я був політиком 16 років до того, як став спікером. Білл Клінтон вперше балотувався в конгресмени в 1974-му, а президентом став тільки в 1992-м Трамп прийшов нізвідки, ніколи не балотувався на державні пости і виявився достатньо хорошим, щоб посісти найвищий пост в країні з першої спроби. Це ще говорить про те, що країна дуже зла. Американці ситі по горло традиційною політикою. Вони вважали, що Вашингтон корумпований і неконтрольований. І вони хотіли, щоб їх лідер перевернув все догори дригом, щоб він змінив гру. Будь-який інший політик міг прийти і сказати, що він впорається з усім. Але суспільство сказало: "Ні, не ти. Мені потрібен хтось, хто переверне все". Єдиним кандидатом, який був до цього готовий, за його ж словами, сенатор Тед Круз. Він чудовий хлопець. Але тут прийшов Трамп – і насправді перевернув все. Круз говорив, а Трамп зробив.
Він був обраним, щоб все змінити. І зараз він робить саме це. Він встає щоранку і абсолютно спокійно усвідомлює, що його обрали заради змін, і що тепер багато хто злий на нього. Але те, що хтось злиться – це нормально, це означає, що щось змінюється.
Призначення голови Верховного суду було дуже важливим. І він призначив саме того кандидата, якого обіцяв – консерватора. Республіканці відмовилися підтримати цього кандидата. Так що він змінив правила виборів, і демократи програли.
Трамп буде так робити постійно. Він дуже вправний у виборі соратників. Генерал Макмастер, радник з національної безпеки був, можливо, найвидатнішим розумом американської армії. Генерал Меттіс, міністр оборони, був одним з двох кращих моряків свого покоління. Другий – генерал Келлі – зараз міністр внутрішньої безпеки. Держсекретар Рекс Тіллерсон, будучи СЕО Exxon Mobil, шостої за розмірами компанії у світі, кожен день провертав мільярдні угоди. Ми говоримо про чудову команду. І вони дуже і дуже досвідчені. Трамп визначає напрям, їх справа – знайти, як досягнути мети.
Ось показова історія. Китайський президент Сі Цзіньпін у Флориді перед першою зустріччю з президентом. Команда знає, що китайців неможливо змусити провести особисті переговори. Є одна річ, яку в переговорах з Горбачовим успішно використовував Рональд Рейган: вони пішли на прогулянку лісом з перекладачем і змогли поговорити без підлеглих. Команда Трампа знала: якщо вони підійдуть до китайців і скажуть "давайте дозволимо їм провести зустріч у присутності лише одного перекладача", китайці на це ніколи не погодяться. А потім Трамп запропонував китайському президентові показати свій маєток. І той погодився. Вони повернулися через три години. У той же вечір у них була вечеря.
Це був вечір, коли Трамп вирішив, що США повинні вдарити по сирійській авіабазі крилатими ракетами. На це варто звернути увагу, тому що це може багато чого розповісти про Трампа. Як писала преса, Асад використовував отруйний газ. І ось уявіть, що ви – Дональд Трамп. Якщо ви нічого не зробите, то будете виглядати як Барак Обама. Ви б запитали себе: "Чи хочу я бути як Барак Обама?" Відповідь – "Ні". Але що робити, якщо ви не хочете вести себе як він? Вибір досить великий. Але Трамп не хотів відправляти в Сирію американських солдатів. Він не вважає, що наші експерименти в Іраку і Афганістані були розумною справою. Ми провели там 15 років й не отримали перемоги. Так що він звернувся до своїх військових радників. Адже він не військовий і не знає, як проводити подібні атаки. І він сам розуміє, що не знає цього. Так що він звертається до таких людей, як Меттіс та Макмастер, і питає: "Що ви можете мені запропонувати? Нам потрібно зробити удар без ризику підключити до військових дій в Сирії американську армію. І вони відповідають, що "На щастя, у нас є два винищувачі, які можуть використовувати ракети. Одна ракета коштує 50 тисяч. Так що це гучна справа, але...". І він дозволяє використовувати ракети.
Я нагадаю – він знаходиться на вечері з китайським президентом. Так що він обертається до нього і каже: "Вибачте, мені треба вийти і зробити заяву для преси". Встає, йде з вечері, повідомляє світові, що ми тільки що здійснили авіаудар по сирійській базі, повертається до вечері: "Вибачте, мені потрібно було повідомити, що ми тільки що використовували 59 ракет в Сирії". У цей момент китайський лідер, який дуже добре говорить англійською, повертається до перекладача і питає: "Що він тільки що сказав?". І якщо задуматися, то це не було заплановано. Все сталося випадково, але стало ясним сигналом для китайців, що це зовсім інша адміністрація, готова використовувати силу в разі необхідності. У той же день вони проговорили наодинці три години, і ще дві – на наступний. І з того моменту ми з китайцями почали роботу над серйозними проектами, в які ніхто не повірив би ще місяць тому. Наприклад, ми домовилися про відновлення поставок м'яса в КНР, які припинилися ще у 2003-му, що потенційно може нам принести $3 млрд на рік. Китай також не підтримав резолюцію Росії в Раді безпеки ООН щодо нашої атаки в Сирії. В цей раз РФ опинилася в повній ізоляції. Ніхто не проголосував за неї. Єдина підтримка, яка залишилася у РФ в світі – це Іран, Сирія і Північна Корея. Так що вони і справді ізольовані.
Я думаю, це був сигнал для Путіна: про те, що йому не варто плутати доброзичливість з м'якосердністю. Те саме хотів донести і Тіллерсон під час візиту в Москву. Вважаю, росіяни розраховували поспілкуватися з держсекретарем так само, як з Клінтон і Керрі, якими можна маніпулювати. Але Тіллерсон – дуже жорсткий хлопець. І він їм прямо сказав: "Я не розумію, що ви собі думаєте. Ми більше вас, ми сильніші за вас, ми  багатші за вас. І якщо ви продовжите в тому ж дусі, то конфлікту не уникнути". Тоді як Росія все ж хоче знайти спосіб працювати з Трампом і їй не потрібна відкрита конфронтація. І один з ключових тестів зараз – східна Україна. Якщо вони не зрозуміють що те, що відбувається неприйнятно, не думаю, що можливі наступні кроки, і ми все одно повернемося до цього питання. І це справжні зміни, порівняно з тим, що було раніше. В цей раз адміністрація працює жорсткіше, вона мислить стратегічно і її члени абсолютно спокійно готові створювати проблеми іншим.
І це все – президент, який по ідеї повинен був бути ізоляціоністом, закритися у власній країні, не цікавлячись тим, що відбувається в світі, нездатний до переговорів. Його перший офіційний візит до Саудівської Аравії, де він зустрівся з усіма лідерами арабського світу, обговоривши союз для боротьби з тероризмом. Потім він поїхав до Єрусалиму, зустрівся і з ізраїлем, і з палестинцями, потім у Римі він зустрівся з Папою, а потім – у Брюсселі з НАТО. Все було дуже добре організовано. І було цікаво спостерігати за американськими ЗМІ, які намагалися зрозуміти, що з ним не так. Тому що Трамп як мінімум на 50% ефективніше, ніж та версія, яку показує CNN, NBC та інші.
Трамп – надзвичайно енергійна людина. І він керує цією енергією, постійно шукає, що можна зробити, як просунути справжні реформи. І якщо він створить робочі місця та підніме економіку – люди його переоберуть. Але якщо зростання економіки не буде – то його скинуть, і він це розуміє. Всі реформи, які він намагається провести націлені на те, щоб розвивати економіку. І я думаю, що перші чотири місяці Трампа були успішними.
За матеріалами лекції Ньюта Гінгріча «Куди рухаються США і що це означає для України?»

Related

Події у світі 3801454183795321623

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item