Чим загрожує невиконання наказу про заборону соцмереж


Сьогодні набув чинності указ президента про заборону користуватися "ВКонтакте", "Одноклассниками", "Яндексом" і Mail.ru.
"Указ президента правильний і потрібний. Ним ввели в дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Демократія закінчується там, де починається загроза національній безпеці чи існуванню держави як такої. З юридичного погляду і РНБО, і президент уповноважені приймати подібні нормативні акти, рішення чи укази. Для реалізації цього указу, напевне, ще прийматимуть підзаконні акти. Це може бути постанова Кабміну, рішення МВС чи СБУ", - розповідає юрист Роман Бондаренко.
За виконанням указу про заборону соціальних мереж слідкуватиме кіберполіція, Служба безпеки та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.
"У разі невиконання порушуватимуть кримінальні справи, проводитимуть обшуки, вилучатимуть сервери чи інші докази протиправної діяльності. За результатами слідства суди прийматимуть рішення та вироки", - каже фахівець.
Крім того, за недотримання указу провайдерам загрожує штраф. Його розмір - від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення протягом року штраф становитиме від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів.
За словами юриста, є ризик зловживань і застосування вибіркових санкцій до порушників.
Президент Петро Порошенко продовжив санкції проти російських фізичних і юридичних осіб. Під санкції потрапили соцмережі "ВКонтакте", "Одноклассники", сайти "Яндекс", Mail.ru та низка інших російських IT-компаній.

Related

Суспільство 7697843864308829948

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item