Між США і Китаєм загострюється конфлікт


Глава КНР Сі Цзіньпін вважає, що розміщення американцями системи ПРО THAAD в Південній Кореї порушить стратегічний баланс регіону. Таку заяву очільник Китаю зробив в інтерв'ю ТАСС напередодні прибуття до Москви з візитом.
"Розміщення США системи ПРО THAAD в Південній Кореї завдасть серйозної шкоди інтересам стратегічної безпеки країн в регіоні, зокрема Китаю та Росії, порушить стратегічний баланс регіону і не спонукає збереженню стабільності і миру в регіоні. А тому китайська сторона вже висловила рішучий протест і серйозну заклопотаність", – сказав Сі Цзіньпін.
Китай також висловив протест проти заходу американського есмінця USS Stethem в акваторію архіпелагу Сиша в Південно-Китайському морі.
Американське судно ввійшло в китайські територіальні води без згоди Пекіна, порушивши норми міжнародного права. Китай вважає інцидент "серйозною військовою і політичною провокацією".
В сторону есмінця були спрямовані китайські кораблі і авіація.
USS Stethem наблизився на 12 морських миль до острова Тритон, який входить в архіпелаг Сиша. Архіпелаг Сиша і низка інших островів у Південно-Китайському морі є спірними територіями, які знаходяться під контролем Китаю.
У 2016 році суд в Гаазі відмовив КНР в "історичному праві" на спірні острови в Південно-Китайському морі. Пекін відмовився визнавати судове рішення.
Раніше повідомлялося, що союзники США в азіатсько-тихоокенському регіоні навряд чи стануть допомагати американцям в разі конфлікту Вашингтона з Пекіном. Не дивлячись на підтримку безпеки Сполученими Штатами, країни регіону серйозно залежні від Китаю економічно.

Related

Події у світі 65035948036993345

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item