Вчені з'ясували, що єгипетський фараон був велетнем


Швейцарські вчені встановили, що ріст фараона Санахта становив 198 см.
Це значно перевищувало середній зріст жителів Стародавнього Єгипту, повідомляє Live Science.
Вивчили мумію, знайдену в 1901 році в гробниці в Бет-Халлафе. Поховання належить до періоду правління III династії Стародавнього Єгипту. Було створено близько 2700 року до н. е. Про фараона Санахта відомо мало.
Аналіз черепа і кісток показав, що його зріст становив 198 см. Був справжнім велетнем для свого часу. Середній зріст стародавніх єгиптян у період його правління становив 170 сантиметрів. Досі найвищим фараоном вважався Рамзес II зі зростом 175 сантиметрів.
Припускають, що Санахт страждав гігантизмом. Це захворювання розвивається через пухлину гіпофіза в головному мозку, який починає виробляти забагато гормону росту. Є теорія, що фараони харчувалися краще за інших. Мали більш міцніше здоров'я. їх зростання нерідко перевищував середньостатистичний.
"Довгі кістки скелета свідчать про шалене зростання, який є явною ознакою гігантизму", – говорить співавтор роботи Міхаель Хабіхт.
Єгипетські археологи виявили в районі Дахшуре під Каїром залишки стародавньої піраміди часів XIII династії фараонів. XVIII — XVII століття до нашої ери.

Related

Цікаво 5755611936887016592

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item