Поява радіоактивного ізотопу в Європі: джерело викиду може бути в Росії

Уровень радиоактивности в странах Европы не несет угрозы здоровью населения, убежден Федеральное ведомство Германии по радиационной защите
З кінця вересня 2017 року в декількох країнах Європи почали фіксувати в атмосфері невелику кількість радіоактивного ізотопу.
НВ розповідає все, що відомо про викид радіоактивної речовини, який міг бути спричиненим аварією на підприємстві в Росії.

Підвищення рівня радіації в Європі

Федеральне відомство Німеччини з радіаційного захисту опублікувало інформацію про те, що з 29 вересня спостерігається підвищення рівня радіації в Європі. Метеорологічна служба DWD тим часом зафіксувала на території Німеччини наявність ізотопу рутенія-106 в розмірі від 5 до 10 беккерелей на кубометр повітря. Радіоактивність такого рівня не несе загрози здоров’ю населення.
“Аналіз джерела радіоактивного матеріалу може вказати на викид на півдні Уралу, але не можна виключити інші регіони на півдні Росії”, – зазначило німецьке відомство.
Вже на початку жовтня наявність в атмосфері ізотопу рутенія-106 була зафіксована в Італії, Австрії, Швеції та Франції. За інформацією французького Інституту ядерної безпеки IRSN, у період з 27 вересня по 13 жовтня 2017 року лише станції Ла-Сейне-сюр-Меру, Ніцци та Аяччо показали присутність рутенію-106 в повітрі. З 13 жовтня 2017 року рутеній-106 у Франції виявлено не було.

Що могло спричинити появу радіоактивного ізотопу в атмосфері і наскільки він небезпечний

Рутеній-106 не є природнім, використовується для променевої терапії при лікуванні пухлин очей, як джерело енергії для силових супутників і не використовується на атомних електростанціях. Французький інститут ІRSN припускає, що витік міг статися на об'єктах переробки ядерного палива або медичної галузі.
Як раніше публікувалося, IRSN заявляє, що розповсюдження ізотопу в атмосфері передбачає небезпечний викид із джерела. За припущенням французького інституту, в атмосферу могло потрапити від 100 до 300 терабеккерелей активності. Передбачається, що у випадку такого викиду в радіусі кількох десятків кілометрів від джерела у продуктах харчування буде перевищено максимально дозволений рівень радіоактивності (1250 Бк/кг рутенію-106 для немолочних продуктів).
“Якби аварія такого масштабу сталася у Франції, то знадобилася б евакуація людей або укриття їх в захисних спорудах в радіусі кількох кілометрів від місця інциденту”, – заявили фахівці ІRSN.

Заява Грінпісу Росії та відповідь ВО Маяк

Російська Федеральна служба з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища (Росгідромет) повідомила в свою чергу про високий рівень радіаційного забруднення на Уралі. Зазначається, що з 25 вересня до 1 жовтня у пробах радіоактивних аерозолів з пунктів спостереження Аргаяш і Новогорний виявлений радіоізотоп рутеній-106, а з 26 вересня продукти його розпаду зафіксовані в Республіці Татарстан. 27-28 вересня високе забруднення зафіксовано у Волгограді і Ростові-на-Дону.
Російське відділення Грінпіс заявило, що джерелом викиду ізотопу є комбінат Маяк в місті Озерськ Челябінської області. За їхньою інформацією, аварійний викид на комбінаті може бути пов’язаним із процесом консервації відпрацьованого ядерного палива. Також матеріал, що містить рутеній-106, міг потрапити в піч для переплавки металів. Якщо порівняти з можливим викидом у розмірі від 100 до 300 терабеккерелей активності, то це перевищує дозволену річну норму викиду комбінатом Маяк в 10 тисяч разів.
“Грінпіс Росії направить лист до прокуратури із проханням провести перевірку можливого приховання радіаційної аварії та інформації про стан навколишнього середовища, а також готовності системи моніторингу радіонуклідів в атмосфері до нових аварій” , – зазначено на сайті організації.
Прес-службаПО Маяк запевнила, що у 2017 році рутеній-106 не використовувався на виробництві, перевищення надходження радіонуклідів з боку підприємства в атмосферу не зареєстровано, а радіаційний фон в нормі.
Основними напрямками виробництва ФГУП ВО Маяк є реакторне, радіохімічне, хіміко-металургійне, приладно-механічне виробництва, а також виробництво радіоактивних ізотопів.
“Таким чином ВО Маяк не є джерелом підвищеного вмісту рутенію-106 в атмосфері” , – зазначено на сайті виробництва.

Порада від онколога: росіян спасе пиво?

Жодної інформації про небезпечну ситуацію в регіоні до нас не надходило – заявив Головний лікар Челябінського обласного клінічного центру онкології і ядерної медицини Андрій Важенін у вівторок, 21 листопада. Онколог заявив, що ізотоп рутенію-106 не є чистим канцерогеном і тому населенню області немає чого перейматися. «Населенню немає про що турбуватися. А хто сильно переймається, хай краще дивиться футбол та п’є пиво», - порадив Андрій Важенін. В свою чергу Інтерфакс повідомляє, що у місті Озерську, де розташований комбінат ВО Маяк, паніка серед населення не спостерігається.

Related

Події у світі 1474455136396424361

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item