Що знищило державу ацтеків за п'ять років і навіщо їм були маски з людських черепів

Маски були зроблені з черепів чоловіків віком від 30 до 45 років
Вчені нарешті поставили крапку у багатовіковій детективній історії про загибель цивілізації ацтеків і прояснили деякі деталі їхніх жахливих релігійних ритуалів, пише журнал Новое Время.

Як європейці знищили державу ацтеків

У період з 1545 по 1550 рік від 60% до 90% населення держави ацтеків вимерло від епідемії. В історичних джерелах епідемія характеризується моторошними явищами - лихоманкою, болем, кровотечею з очей та носа. Серед потенційних "кандидатів" на почесну посаду вбивці ацтеків фігурували кір, віспа і навіть грип.
Незважаючи на безліч припущень та гіпотез, поставити крапку не вдавалося до січня 2018 року. Такою крапкою, схоже, стало дослідження міжнародної групи дослідників із декількох авторитетних наукових закладів - американського Гарвардського університету, німецького Інституту історії Макса Планка та мексиканського Національного інституту антропології та історії.
Дослідники проаналізували зразки ДНК, взяті із 29 скелетів з масового поховання в штаті Оахака на південному заході Мексики, за допомогою сучасної комп'ютерної програми. Вони дійшли висновку, що ацтеки вимерли від епідемії сальмонельозу, занесеної до Нового Світу європейцями у XVI столітті.
У зубних тканинах у 10 зразках були виявлені ДНК, які містять гени штаму Paratyphi C бактерії Salmonella enterica - збудника тифоїдної кишкової лихоманки, різновиду сальмонельозу.
Для європейців ця бактерія несмертельна. Навіть за повної відсутності лікування рівень смертності серед тих, хто заразився не перевищує 15%. Paratyphi C переноситься лише людьми. Заразитися від будь-якого іншого джерела неможливо.
Отримані результати зовсім не виключають попередні гіпотези про кір, віспу та грип. Цілком можливо, що європейці, прийшовши в Америку, нагородили місцевих жителів цілим букетом захворювань, до яких ті не мали імунітету.

Маски з черепів

Вісім масок, зроблених із людських черепів, були знайдені у ацтекській столиці Теночтитлані ще три десятиліття тому. Місце знахідки - храм Темпл Майор, побудований на честь Уїцилопочтлі, ацтекського бога війни та сонця. З тих пір вчені билися над загадкою: навіщо були потрібні ці маски? З якою метою їх зробили?
І ось нарешті дослідники готові представити добре аргументовану гіпотезу, яка дозволяє вважати таємницю розкритою. Це були ритуальні маски еліти суспільства ацтеків, стверджує Корі Регсдейл, антрополог з Університету штату Монтана.
Регсдейл стверджує: маски з людських черепів були декоративними головними уборами, які надягали живі люди як частину ритуального костюму. Про це свідчить обробка черепів. Частина кісток у задній області черепа була видалена, очевидно, щоб "головний убір" можна було надіти на голову. Усі черепи були розфарбовані кольоровими візерунками. У деяких - інкрустації на місці очей, а в ніздрі вставлені сланцеві леза.
Маски були зроблені з черепів чоловіків віком від 30 до 45 років. Ці чоловіки не страждали на захворювання зубів, у них не було й ознак шлункових захворювань, які також часто можна відстежити за станом зубів.
Вивчення форми зубів також дозволило антропологам простежити походження чоловіків. Вони були вихідцями з різних регіонів - з долини Толука у центральній частині сучасної Мексики, із західних регіонів країни, зі східного узбережжя.
На думку антрополога, воїни і представники знаті із завойованих міст по всій Мексиці звозилися до столиці держави ацтеків і приносилися в жертву, а з їхніх черепів робили ці маски. Але яка була в подальшому ритуальна роль масок, поки що невідомо.

Related

Цікаво 7801081067301995266

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item