У НАТО і ЄС розкритикували закон Порошенка про нацбезпеку

Український закон про національну безпеку суперечить практикам ЄС і НАТО

Законопроект не передбачає парламентського контролю за діяльністю Служби безпеки України, а це є однією з фундаментальних вимог НАТО, повідомила член парламентського комітету в закордонних справах.

 
Зареєстрований президентом України Петром Порошенком закон про національну безпеку суперечить практикам ЄС і НАТО. Про це йдеться в листі до президента країни і спікера парламенту від глави Представництва ЄС в Україні, посла США в Україні, глави Представництва НАТО в Україні і глави Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, який у п'ятницю, 16 березня, на своїй сторінці в соцмережі Facebook опублікувала народний депутат, член парламентського комітету у закордонних справах Світлана Заліщук.
 
Так, законопроект не передбачає парламентського контролю за діяльністю Служби безпеки України, а це є однією з фундаментальних вимог НАТО.
 
"Адміністрація президента і СБУ 18 місяців працювали з представниками НАТО і ЄС над документом у цій сфері, але, врешті-решт, повністю проігнорували ці зобов'язання", - написала Заліщук.
 
Також у листі дипломати висловлюють стурбованість у зв'язку з положенням про ставку верховного головнокомандувача, що не відповідає стандартам і принципам НАТО і може мати суттєвий негативний вплив на принцип цивільного контролю.
 
"Не дивлячись на те, що ми кілька разів зверталися з проханням обгрунтувати збереження цієї ставки і її повноважень, ми так і не отримали ніякої інформації", - написала Заліщук.
 
Дипломати окремо говорять про прозорість в оборонній сфері, якої не вистачає в законі.
 
"Прозорість вимагає повного розкриття відповідної інформації та відомостей органам, що здійснюють громадський і парламентський нагляд (контроль) з метою забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів у сфері безпеки і оборони (за винятком державної таємниці та інформації, що стосується можливостей і має засекречений характер)", - йдеться в листі.



Нагадаємо, наприкінці лютого до Верховної Ради надійшов законопроект №8068 Про національну безпеку України. Незабаром з'явилися повний текст і пояснювальна записка до цього законопроекту президента Петра Порошенка.Нагадаємо, наприкінці лютого до Верховної Ради надійшов законопроект №8068 Про національну безпеку України. Незабаром з'явилися повний текст і пояснювальна записка до цього законопроекту президента Петра Порошенка.
 

Related

Політика 4232594127208490524

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item