Трамп розв'язав торгову війну. Чого очікувати

Дональд Трамп і Сі Цзіньпін

США і Китай вступають у торгову війну через американські мита. Пекін вже відповів відмовою від долара в нафтових торгах. Чого очікувати світу та Україні від конфлікту двох найбільших економік.

 
США і Китай готуються до торгової війни, до якої ведуть мита, оголошені американським президентом Дональдом Трампом.
 
Китай заявив, що дії США порушують міжнародні правила торгівлі та несуть загрозу для всього світу. Серйозний удар американські мита також завдадуть і по Росії.
 
ЗМІ розбиралися, чого очікувати від торгової війни між двома найбільшими економіками світу.

Що показало розслідування проти Китаю

Влітку минулого року з ініціативи Трампа почалося розслідування, яке показало, що Китай змушує американські компанії передавати Пекіну авторські права, патенти та іншу інтелектуальну власність в якості плати за вихід на китайський ринок.
 
США також підозрюють Китай у тому, що влада країни доручає своїм компаніям інвестувати в американський бізнес з метою отримання стратегічних технологій.
 
Також розслідування показало, що Китай проводить кібератаки на компанії США з метою отримання секретної комерційної інформації.
 
Претензії до КНР у сфері інтелектуальних прав пред'являли і попередні американські адміністрації, починаючи з президента Білла Клінтона, однак вони утримувалися від будь-яких заходів проти Пекіна.
 
У ході виборчої кампанії Трамп неодноразово безпосередньо звинувачував КНР у крадіжці технологій, обіцяючи покласти цьому край, а також скоротити дефіцит у торгівлі з Китаєм.

Куди вдарять США

22 березня президент Трамп оголосив про плани ввести мита на імпорт товарів з Китаю загальною вартістю 60 мільярдів доларів, щоб скоротити торговий дефіцит США з Китаєм. Він також повідомив про плани ввести мита на ввезення китайських товарів та інвестиційні обмеження.
 
Документ вводить 25-процентні мита більш ніж на сто видів товарів з Китаю - від споживчої електроніки до взуття та одягу - загальною вартістю 60 мільярдів і покликаний покарати Пекін за тривалу, за твердженнями США, десятиліттями крадіжку інтелектуальної власності американських корпорацій.
 
Захід спрямований також на скорочення рекордного дефіциту країни в торгівлі товарами з Китаєм, який у минулому році склав 46 відсотків сукупного торговельного дефіциту США.
 
"Наш торговельний дефіцит з Китаєм, за різними оцінками, складає від 375 мільярдів до 504 мільярдів доларів. Ми маємо ситуацію з колосальною крадіжкою інтелектуальної власності, що відповідає [втратам] сотень мільярдів доларів", - заявив Трамп.
 
Американський лідер також доручив главі Мінфіну США Стівену Мнучіну протягом 60 днів розробити обмеження на інвестиції китайських компаній у бізнес для захисту американських технологій.

Чим відповість Китай

Колишній міністр торгівлі Китаю, заступник директора Китайського центру міжнародного економічного обміну каже, що рішення Трампа - це оголошення Пекіну торгової війни.
 
"Трамп повинен розуміти, що це дуже погана ідея, і з цієї війни ніхто не вийде переможцем", - сказав експерт агентству Bloomberg.
 
На тлі розпочатої торгової війни Китай запустив торги нафтовим ф'ючерсом в юанях. До цього моменту нафта продавалася і купувалася тільки за американські долари.
 
Wall Street Journal пише з посиланням на свої джерела, що Китай готує заходи, які торкнуться американського сільськогосподарського експорту, включаючи соєві боби, сорго і живих свиней. Штати є одним з найбільших постачальників цих товарів до Китаю, вказує газета.
 
Також Пекін має намір розширити доступ іноземного бізнесу до виробничого сектору і більше не змушуватиме його передавати технології місцевим компаніям.
 
У Китаї заявили, що не бояться торгової війни зі США, і анонсували мита на імпорт зі США вартістю три мільярди доларів у рамках першого контрзаходу: 25 процентів - на імпорт свинини, переробленого алюмінію, а також 15 відсотків - на імпорт сталевих труб, фруктів, сухофруктів, горіхів, американського женьшеню, денатурованого спирту і вина.
 
Пекін вирішив залучити до спору Світову організацію торгівлі. Китай направив в організацію позов до США у відповідь на заплановані ними мита. КНР зможе ввести тарифи з 1 квітня, після закінчення часу, відведеного для консультацій зі США з цього питання згідно з правилами СОТ.
 
За оцінками Bloomberg, китайські мита можуть торкнутися шістьох секторів американської економіки: сільське господарство, технологічні фірми, товари народного споживання, авіабудування, послуги та освіту. Річний обсяг американського експорту в Китай складає 140 мільярдів доларів.

Як торгова війна вплине на світ та Україну

На оголошені Трампом мита світові ринки відреагували різким зниженням. Американський індекс Dow Jones впав на 2,93 відсотка, S&P - на 2,52 відсотка.
 
Азіатські ринки відреагували ще серйозніше - японський Nikkei падає на 4,5 відсотка, гонконгський Hang Seng - на 2,4. Європейський Stoxx Europe 600 Index впав до мінімальних рівнів з лютого 2017 року.
 
Спочатку США планували ввести мита для всього світу, проте щодо ЄС, Австралії, Аргентини, Південної Кореї та України наразі ніякі мита вводитися не будуть. Відзначимо, що Україна ввозить в США близько 1,5 мільйона тонн металургійної продукції.
 
Однак металургійна галузь України може постраждати від торгової війни, оскільки після введення мит, Китай може "просадити" світові ціни на сталь, викинувши на ринок надлишки своєї продукції.
 
Але при цьому, закриття американського ринку можуть здешевити в Україні електроніку китайських компаній.
 
Для Росії мита виявляться проблемою. У Москві підрахували, що збитки російських компаній від введення США загороджувальних мит на ввезені сталь та алюміній можуть скласти близько трьох мільярдів доларів.

Related

Економіка 5869312088322273653

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item