Швеція викликала російського посла "на килим" через заяви Москви про походження газу Новачок

У Швеції обурені необгрунтованими звинуваченнями з боку РФ
Міністерство закордонних справ Швеції викликало посла Російської Федерації з вимогою пояснити заяву офіційного представника МЗС РФ про "шведське" походження речовини нервово-паралітичної дії Новачок.
"Посол Росії завтра буде викликаний в МЗС через звинувачення Росії в тому, що Швеція може бути джерелом отруйної речовини, яка була використана під час замаху на вбивство в Солсбері", - повідомили Reuters в МЗС Швеції.
Міністр закордонних справ Швеції Марго Вальстрьом назвала російські звинувачення "неприйнятними і необгрунтованими".
Нагадаємо, що представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що найбільш імовірним джерелом походження отруйної речовини, за допомогою якої отруїли колишнього російського військового розвідника Сергія Скрипаля та його доньку, є ті країни, які приблизно з кінця 90-х років по теперішній час проводять інтенсивні дослідження речовин з проекту Новачок. За її версією, цими країнами є Велика Британія, Словаччина, Чехія, Швеція і, можливо, США.

Постійний представник Росії при Європейському Союзі Володимир Чижов уточнив, що дослідницька лабораторія з Великої Британії може бути джерелом нервово-паралітичної речовини, використаної під час нападу на колишнього російського шпигуна і його дочки.
У відповідь на ці звинувачення очільник МЗС Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Росія таємно працювала над створенням смертоносної нервово-паралітичної речовини Новачок протягом останнього десятиліття.

4 березня колишній російський подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості на лавці в торговому центрі в Солсбері. Скрипаль з донькою до сих пір знаходяться в реанімації в критичному стані.

Сергій Скрипаль - колишній полковник Головного розвідувального управління РФ. У 2006 році був засуджений на 13 років позбавлення волі за шпигунство на користь Великої Британії. Він зізнався, що був завербований британськими спецслужбами в 1995 році. За інформацією російського слідства, Скрипалю заплатили більше $100 тис. за інформацію про співробітників і агентів ГРУ, які діяли в країнах Європи.
У 2010 році був помилуваний в рамках операції з обміну громадян Росії, засуджених в Росії за шпигунство на користь США і Великої Британії, на агентів російських спецслужб, затриманих в США в червні 2010 року.
Після обміну шпигунами Скрипаль отримав політичний притулок у Великій Британії.

Related

Події у світі 3854970790489993675

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item