"Найжорсткіший" з РФ. Чому Трамп відклав санкції

Трамп і Меркель

Білий дім поступився щодо очікуваних нових санкцій, а в Німеччині закликають послабити економічні каральні заходи проти Росії.

Американський президент Дональд Трамп знову заявив, що ніхто не був таким жорстоким з Росією, як він. Однак переніс нові антиросійські санкції, анонсовані напередодні.
При цьому, Німеччина збирається вести зі Сполученими Штатами переговори про скасування або ослаблення антиросійських санкцій для німецьких компаній, пишуть ЗМІ.
ЗМІ вирішили розібратися, що відбувається з антиросійськими санкціями. 

Жорстка сутичка з Росією

Виступаючи на прес-конференції за підсумками переговорів з японським прем'єром Сіндзо Абе, Трамп заявив, що він поводився з Росією дуже жорстко.
"Немає нікого, хто був би більш жорстким відносно Росії, ніж президент Дональд Трамп", - сказав глава Білого дому. Вперше таку заяву Трамп зробив під час переговорів із главами балтійських країн у Вашингтоні.
Засобам масової інформації все одно буде здаватися, що я недостатньо суворий з Росією, зазначив Трамп.
"Але російська сторона вам підтвердить, що немає нікого більш жорсткого, ніж Дональд Трамп", - додав лідер США.
На брифінгу він розповів, що в Сирії між американськими і російськими військами відбулася жорстка сутичка.
"Ми вже про це говорили деякий час назад, у нас була дуже, дуже жорстка сутичка в Сирії недавно, місяць тому, між нашими військами і російськими військами. І це дуже сумно. Багато людей загинуло в цій сутичці", - сказав Трамп.
Президент США не повідомив подробиць, проте можна припустити, що мова йде про бійців приватної військової компанії Вагнер.
Минулого тижня глава ЦРУ Майк Помпео під час слухань у Сенаті розповів про загибель у Сирії "сотень російських".
За його совами, в лютому в Сирії під час повітряної атаки, розпочатої американською авіацією в відповідь на напад на сирійських повстанців, які підтримуються США, загинуло "кілька сотень російських".
"У Сирії кілька тижнів тому російські зустріли гідного супротивника... Пара сотень російських були вбиті", - підкреслив Помпео під час слухань, зазначивши, що всі вони були вбиті військовими США.
Інцидент, про який він розповів, стався в ніч на 8 лютого, коли російські найманці здійснили атаку, задіявши танки й артилерію, ймовірно, намагаючись захопити нафтові родовища в провінції Дейр-ез-Зор на сході Сирії.
Під обстріл потрапили повстанці Демократичних сил Сирії, підтримувані США для боротьби з ІДІЛ, і на допомогу була викликана американська авіація. Точна кількість загиблих невідома.

Трамп жорсткий тільки на словах

Минулого разу, говорячи про свою жорстокість відносно Росії, Трамп підкріпив свої слова фактом висилання зі США 60 російських діпоматов.
Однак, як пише газета Washington Post, Трамп був незадоволений, коли дізнався, що його адміністрація вислала набагато більше росіян, ніж американські союзники. Він погодився на таку кількість, оскільки думав, що вона пропорційна до дій ЄС.
"Наступного дня, коли про висилання було оголошено публічно, Трамп, за словами чиновників, "вибухнув". На його превеликий подив і жах, Франція та Німеччина вислали тільки чотирьох російських дипломатичних працівників", - пише газета.
У неділю 15 квітня постпред США в ООН Ніккі Гейлі пообіцяла, що проти Росії будуть введені нові санкції за відмову Москви засудити хімічну атаку в Сирії.
"Ви побачите, що антиросійські санкції будуть посилюватися. Міністр Мнучин (глава Мінфіну США, - ред.) оголосить про це в понеділок, якщо він цього ще не зробив", - сказала вона.
Але в понеділок санкції не були об'явлені. Washington Post тоді з посиланням на свої джерела повідомила, що Трамп радився зі своїми радниками з питань національної безпеки і заявив, що "засмучений через офіційне оголошення про санкції, оскільки вводити їх йому поки не зовсім зручно".
18 квітня американський президент заявив, що санкції будуть введені, "як тільки Росія їх заслужить".
Авторитетний журнал Atlantic пише, що члени адміністрації Трампа розходяться в питанні про те, наскільки радикальною має бути відповідь на передбачувані хімічні атаки.
В адміністрації Трампа Гейлі є одним із найзатятіших захисників агресивної політики США щодо Росії. Вона невпинно кидає виклик своєму російському колезі в ООН, коли мова заходить про дії Москви в Сирії та Україні. При цьому, вона є одним із найбільш дисциплінованих та обережних співробітників Білого дому, пише WP.
До того ж, багато хто критикує Трампа за ракетний удар по Сирії, який став відповіддю на хімічну атаку проти мирних жителів, в якій звинувачують режим Башара Асада та Росію.
За словами експертів, вона мала мало сенсу, оскільки майже не завдала шкоди і була здійснена не відразу після повідомлень про загибель людей від газу, а через кілька днів.
"Якщо США хотіли зробити серйозні дії, вони повинні були знищити сирійську систему ППО, вертольоти і літаки, і перш за все, вбити побільше людей, які здійснювали ці атаки та віддавали накази на їх проведення", - пише відомий військовий історик і політолог Еліот Коен.
Згідно з численними повідомленнями, Трамп вибрав найбезпечнішу відповідь на хіматаку з трьох запропонованих йому варіантів дій, пише WP.

Німеччина проти санкцій

Європейське відділення видання Politico пише, що німецькі політики розділилися на два табори: тих, хто хоче посилити тиск на Кремль, і тих, хто хоче його послабити.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка виступає за більш жорсткий підхід до санкцій щодо Росії, стикається з постійним тиском, навіть з боку власної партії, відзначає видання. Це може мати наслідки для формування політики офіційного Берліна щодо Росії.
Wall Street Journal пише, що, за словами представників влади Німеччини, в ході свого візиту до Вашингтона, який відбудеться на цьому тижні, міністр фінансів Німеччини наполягатиме на звільненні німецьких компаній від санкцій, а Меркель планує підняти це питання під час зустрічі з президентом Дональдом Трампом в кінці цього місяця.
Представники німецької промисловості намагаються впливати на уряд Меркель, щоб він переконав США пом'якшити свою позицію або розробити заходи, що дозволяють забезпечити німецьким компаніям, багато з яких ведуть істотний бізнес в Росії, умови, в яких вони не стануть жертвами погіршення відносин між Вашингтоном і Москвою, повідомляє газета.
При цьому американський аналітичний центр Stratfor вважає, що останній пакет санкцій США щодо російських олігархів і чиновників не матиме істотного впливу на економіку Росії, а наслідки санкцій будуть відчувати інші країни.
Відповідь Росії може бути не тільки політичною або економічною - вона може мати місце на полях бою в Сирії та Україні.
Через нові санкцій американським покупцям алюмінію доведеться звертатися за товаром у Китай, якому Трамп оголосив торгову війну.
Газета.Ru, посилаючись на експертів, пише, що санкції, які не відбулися, - це, скоріше, організаційна проблема всередині адміністрації Трампа, а не свідчення можливого потепління відносин.
"Для справжньої розрядки необхідно сформувати змістовну повістку для переговорів. До того ж, поточна зовнішня і внутрішня політика США будуються на потужній антиросійській риториці, тому не варто спокушатися деяким затишшям. "Нові санкції можуть бути введені в будь-який момент", - говорять експерти.

Related

Події у світі 3594190654530774145

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item