Результати міжнародного розслідування катастрофи рейсу МН17: всі подробиці

Результати міжнародного розслідування катастрофи рейсу МН17: всі подробиці
Боїнг Малайзійських авіаліній, що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року
Малазійський Боїнг був збитий зенітно-ракетним комплексом Бук 53-ї бригади протиповітряної оборони Росії, що базується в Курську. До такого висновку дійшлаМіжнародна слідча група.

Результати розслідування

Проміжні результати розслідування були представлені 24 травня в Нідерландах. Розслідування справи переходить на новий етап. Встановлюватимуть відповідальних у цій катастрофі, зазначив голова Національної прокуратури Нідерландів Фред Вестербек.  . За словами прокурора, попри великий прогрес у справі, говорити про завершення розслідування катастрофи зарано. Вестербек зазначив, що розгляд цієї справи відбудеться у голландському суді.
“Справа тривала 4 роки. І досі є нашим великим пріоритетом. Щодня прокурори, експерти працюють над зібраними фактами. І ми далі будемо це робити, доки не отримаємо результату. Умови складні - потрібна інформація є недоступною для нас”, - сказав Фред Вестербек.

Відео маршруту, по якому летіла ракета

Нагадаємо, Боїнг Малайзійських авіаліній, що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був був збитий 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей.
Рада безпеки Нідерландів в остаточній доповіді про обставини аварії назвала причиною катастрофи влучення у лайнер ракети класу земля-повітря, випущеної з установки Бук.
У вересні 2016 року Спеціальна Слідча Група оголосила, що на підставі неспростовних доказів встановлено: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу БУК 9M38, запущеною з контрольованої бойовиками території.
Слідчі опублікували відеозапис, на якому відновлено повний маршрут установки Бук з Росії в Україну. У відео демонструється, як Бук бачили у російському селищі Маршала Жукова під Курськом, де знаходилась 53-я бригада протиповітряної оборони. 23 червня 2014 року Бук у складі колони військової техніки вирушив у південному напрямку, разом із ним їхали ще п’ять Буків.

Речові докази

Керівник федеральної поліції Австралії Дженіфер Хурст підтвердила, що літак був збитий ракетою серії 9М38. Її деталь з місця, де розташований двигун, знайшли на території України у вересні 2016 року.
За словами Хурст, на корпусі було знайдено номер, який вказує на код виробника. Підприємство розташоване в Московській області, а рік виробництва ракети, 1986, і її серійний номер.
“Як ми знаємо, це була ракета Бук серії 9М38. На уламках літака так само, як на тілах жертв,  а також на місці катастрофи були найдені різні частини ракети такого типу. Усі результати розслідування підтверджують попередні висновки про те, що літак МН17 збили ракетою 9М38”, - зазначила Хурст.
Голова кримінального відділення національної поліції Нідерландів Вільберт Поллісен під час виступу заявив, що слідча група дійшла висновку, що саме цей Зенітно-ракетний комплекс Бук (ЗРК) збігається за ознаками з тим, який збив малайзійський Боїнг. Зокрема, на тягачі, що перевозив бойову техніку, і на самому ЗРК частково вдалося розрізнити бортовий номер, а також позначку, яка вказує на центр ваги, яку наносять при перевезенні великих вантажів.
Поллісен додав, що причетність російських військових також підтверджують відбитки пальців зі снарядів, з яких збили літак.
“Ми шукаємо людей, які відповідали за проведення операції, в рамках якої переміщався цей Бук. Нам потрібні відповіді на чотири запитання: хто входив до боєвого розрахунку ракетного комплексу, який наказ отримав боєвий розрахунок, хто відповідав за бойове розгортання Бука 17 липня 2014 року і, нарешті, хто може надати нам більше інформації про функціонування та відповідальних осіб цієї бригади”, - сказав Поллісен.
Він додав, що про переміщення Буку 17 липня 2014 року і людей, причетних до його запуску, можуть знати члени сімей або просто знайомі військових 53-ї бригади. Він закликав усіх, хто володіє інформацією, зв'язатися зі слідчою групою, контакти якої є на офіційному сайті. Поллісен пообіцяв, що ця інформація залишиться конфіденційною.  

СБУ спробує захистити охочих посвідчити у суді

Служба безпеки України гарантує повну безпеку всім охочим дати свідчення у справі про катастрофу літака Malaysia Airlines на Донбасі в 2014 році.
Як повідомив голова СБУ Василь Грицак, українська спецслужба передала Міжнародній слідчій групі велику кількість важливих відомостей у справі, зокрема перехоплені телефонні розмови терористів і пов'язаних з ними осіб, що дало змогу ідентифікувати понад 100 людей, яких підозрюють у злочині.
Він зазначив, що наступним етапом розслідування має бути встановлення кола виконавців злочину і персоніфікація відповідальності.
Росія має негайно почати виконувати всі норми міжнародного права й передати слідчим Міжнародної слідчої групи повну інформацію. Однак, на думку Грицака, Росія не зацікавлена у сприянні об'єктивному розслідуванню цього злочину й усіляко намагається дискредитувати зусилля України й слідчої групи у встановленні істини.
“З відкритих джерел було проаналізовано більше 5,5 млрд сторінок. Але аналіз проводився на підставі оперативних даних, які здобували слідчі раніше”, - сказав Грицак.
Російська Федерація може допомогти виконавцям злочину уникнути покарання, але вони будуть усе життя знаходитись у міжнародному розшуку. Про це заявив заступник генерального прокурора Дмитро Сторожук. Він зауважив, якщо Росія гальмуватиме процес, це призведе до подальшої ізоляції держави на міжнародній арені.
“Законодавство Нідерландів дозволяє розгляд справи. Люди не матимуть можливість виїхати за кордон. Цю справу ніхто не закриє, а фігуранти справи, навіть якщо буде прийнято рішення суду, будуть знаходитися у міжнародному розшуці”, - прокоментував заступник генпрокурора.

Росія традиційно заперечує причетність

Теоретично існує можливість проводити заочний суд щодо винуватців МН17, заявив начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк. Однак, якщо Росія не сприятиме процесу, хоча б щодо захисту обвинувачених, його навряд чи можна буде вважати легітимним. 
Дивіться також
“Є така можливість проводити заочний процес. За умови, що Росія дасть можливість підозрюваним на території Росії відповідати на питання, захищатися і доводити, що вони не винні. Я сумніваюся, що Росія піде на зустріч у цьому процесі”, - зазначив Вовк.
У Міноборони Росії продовжують заперечувати свою причетність до збиття літака рейсу МН17. Як повідомляє російське інформагентство, у Міноборони країни стверджують, що російські зенітні ракетні комплекси ніколи не перетинали кордон України.
У відомстві також заявили, що не визнають висновки Міжнародної слідчої групи, що розслідує катастрофу МН17 і продовжують наполягати на тому, що лайнер нібито збив український Бук.
Україна вже 12 червня подасть меморандум в Міжнародний суд ООН щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль. ці дії Росії порушують Монреальську конвенцію 1971 року та Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Related

Події у світі 3332605366277817697

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item