Гройсман відреагував на скандал із фільмом про Стуса

Гройсман відреагував на скандал із фільмом про Стуса

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман відреагував на скандал з виключенням з фільму про українського письменника і радянського політв'язня Василя Стуса сцен із його адвокатом Віктором Медведчуком, який тепер є кумом Путіна. Сказав повернути ці сцени до фільму.
"Неприпустимо, коли будь-хто намагається впливати на українське кіно і підміняти історичну правду на вигідну будь-кому. Ми не повинні з цим миритись! Тому я доручаю керівництву Мінкульту та Держкіно в максимально стислі терміни зібрати авторів фільму та громадськість аби розібратись і зробити все можливе, щоб в стрічці історія мого земляка - справжнього патріота і борця за волю України Василя Стуса була розказана чесно, правдиво, повністю і без перекручувань. Це - справа честі!" - написав він на Facebook.
Режисер фільму Роман Бровко пояснював, що такі зміни прийняли на прохання сина письменника Дмитра Стуса. Про те, що не показуватимуть суду над Василем Стусом повідомив український актор Геннадій Попенко.
4 травня 1980 року поет Василь Стус був заарештований за звинуваченням у проведенні "антирадянської агітації та пропаганди". Вини своєї не визнавав. Його захищав тоді Віктор Медведчук. У своїй промові сказав, що всі злочини Стуса заслуговують покарання, але він просить звернути увагу на те, що Стус, працюючи у 1979—1980 рр. на підприємствах Києва, виконував норму; крім того, переніс тяжку операцію шлунка. Василь Стус помер у тюремному карцері табору особливого режиму ВС-389/36 (Росія) 4 вересня 1985 року. Адвокати Роман Титикало та Ілля Костін у 2016-му проаналізували справу та зробили висновок, що "адвокат Медведчук порушив свій професійний обов'язок, фактично відмовився від захисту Стуса, чим грубо порушив право останнього на захист у суді".

Related

Політика 1791047864375144435

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item