Баррозу: Ми винесли урок з двох світових воєн і мусимо захищати мир та стабільність у Європі

Агресія Росії проти України показує, що в Європейському Союзі не мають сприймати світ і стабільність як належне, і повинні боротися проти сфер впливу і диктату одних країн над іншими. 

Про це президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу заявив на слуханнях у Європейському парламенті у Страсбурзі у своєму виступі, присвяченому 100-річчю початку Першої світової війни, повідомляє УНІАН.

Фюле закликав Росію припинити дестабілізацію України
"Ми бачимо в східних сусідах нашого Європейського Союзу дві концепції Європи, які суперечать одна одній. Одна - це сучасна, відкрита і демократична Європа, в якій 28 країн добровільно об'єдналися у Європейський Союз для досягнення найбільш революційного прогресу в історії людства в плані відносин між цими країнами", - сказав Баррозу.
"І є стара концепція Європи, згідно з якою досі думають і діють категоріями сили, сфер впливу, диктату, недовіри і за принципом "розділяй і володарюй". І якщо ми порівняємо ці концепції і згадаємо, що після Першої була Друга світова війна, то справедливо сказати, що ми вже винесли уроки. Європейський Союз - ось наш урок після двох світових воєн, і він має існувати в майбутньому" , - додав президент Європейської Комісії.

За його словами, Європа повинна винести з останніх подій в Україні урок, який полягає в необхідності підтримання миру.

"Ми ніколи - я повторюю - ніколи не повинні сприймати світ і стабільність як щось належне. Ми повинні захищати Європу, захищати мир і стабільність в Європі", - зазначив Баррозу.

Фюле закликав Росію припинити дестабілізацію України
Комісар ЄС з розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що скоординовані дії збройних груп на сході України, частина яких проникла з Росії, нагадують кримський сценарій, і закликав Росію припинити дестабілізацію України. Про це Фюле заявив під час слухань у Європарламенті в Страсбурзі під назвою "Російський тиск на країни "Східного партнерства" і, зокрема, дестабілізація в Східній Україні".
"Скоординовані та професійні дії озброєних груп, включно з тими, які проникли на українську територію з кордону на Східній Україні, нагадують кримський сценарій. Європейський Союз звернувся до Російської Федерації - відвести свої війська від українського кордону і припинити будь-які подальші дії, спрямовані на дестабілізацію України", - сказав Фюле євродепутатам.
"Будь-яка погроза застосування або саме застосування сили - чи то військової сили, чи то економічне залякування України або будь-якої іншої країни - є неприйнятною і має бути зупинена", - наголосив комісар ЄС.

За словами Фюле, в спільних інтересах ЄС і Росії уникнути насильства і кровопролиття на Європейському континенті, (дій,) які можуть вийти з-під контролю.

"У наших спільних інтересах разом працювати над встановленням загального простору заможності, стабільності і демократії на Європейському континенті. Але такий простір може бути створений лише на принципах Гельсінського Акту та відповідно до міжнародних норм", - заявив Фюле.

Штефан Фюле впевнений: події найближчих днів продемонструють вибір Росії - або в напрямку побудови спільного простору демократії, або в напрямку насильства, пише Інтерфакс-Україна.
"Це може також вимагати від нас зробити однозначний вибір", - сказав він.
Єврокомісар знову висловив упевненість, що будь-яке рішення щодо України, яке може бути знайдено в ході майбутніх чотиристоронніхпереговорів у четвер, 17 квітня, в Женеві, має бути мирним і включати повну повагу суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема, право ухвалювати рішення про свою власну конституцію і своє політичне майбутнє.

Раніше Росію припинити дестабілізацію ситуації в Україні закликала Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон.

"Я глибоко стурбована повідомленнями про різке зростання дій, що вживаються озброєними людьми і сепаратистськими угрупованнями в різних містах Східної України, які за останні 24 години захопили міліцейські дільниці та відділки Міністерства внутрішніх справ і звели пропускні пункти в околицях міста Слов'янська", - зазначено в заяві, поширеній у зв'язку з подіям в Україні.

Related

Події у світі 6202981402303853851

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item