Картоплю і білий хліб їсти не можна

Це відкриття може пояснити, чому людям так важко перестати їсти хлібні палички або картоплю. Американські вчені використали технології сканування, щоб простежити за активністю мозку у добровольців протягом 4-годинного періоду після прийому їжі. Вони з'ясували, що продукти харчування з переробленими вуглеводами, на зразок білого хліба і смаженої картоплі, сприяли підвищенню активності в зонах мозку, що відповідають за винагороду і відчуття голоду.
Дане відкриття може мати практичне значення, воно здатне допомогти людям з ожирінням у боротьбі з переїданням. І для цього не потрібно створювати якісь дорогі ліки або методики хірургічного лікування - досить виключити з раціону певні типи їжі.
"Ці продукти активують зони задоволення в мозку людини, - говорить автор дослідження доктор Девід Людвіг. - Але крім винагороди та голоду дані зони мозку також пов'язані зі зловживанням різними субстанціями та залежністю, що дозволяє зробити припущення про те, що деякі продукти харчування можуть мати наркотичний вплив. Якщо ми обмежимо в раціоні вуглеводи з високим глікемічним індексом, на зразок білого хліба і картоплі, то допоможемо людям перемогти переїдання".
Дослідження опубліковане в журналі American Journal of Clinical Nutrition. Вчені робили свої висновки на основі замірів рівня цукру в крові добровольців, їх власного відчуття голоду, а також вимірювання активності мозку. Їм допомагали 12 чоловіків із зайвою вагою і ожирінням.