Економити і худнути - реальність, а не міф
https://povnatorba.blogspot.com/2014/04/blog-post_5162.html
На даному етапі економічної кризи , який утворився у зв'язку з політичною ситуацією в країні , багато хто з нас почали гостро відчувати брак матеріальних засобів , і змушені з кожним днем все тугіше затягувати ремені . Але насправді і тут можна знайти позитивні сторони , наприклад , трохи заощадити на продуктах харчування і при цьому ще і схуднути. Адже інформація про те , що здорове харчування це дорого і несмачно - давно застаріла, і сьогодні цілком реально , не зводячи астрономічну суму за один похід в магазин , харчуватися різноманітно , збалансовано , смачно і корисно.
В основному ми балуємо і тішимо себе всякими смаколиками , не підозрюючи , якої шкоди і які наслідки можуть бути надалі . Деякі стверджують , що вживають малу кількість їжі , а маса тіла значно збільшується , а то й зовсім виходить з під контролю . Це все від незнання , які продукти можна поєднувати , а які не можна , плюс вживання шкідливих продуктів.
Для початку слід розібратися , які продукти ми кладемо в свою продуктову корзину тому, що вони попросту смачні, не вимагають особливого підходу в приготуванні і в зв'язку з цим давно проникали на полиці холодильників , а які дійсно корисні й необхідні нашому організму. Таким чином , ми зможемо в грошовому еквіваленті вирахувати , скільки зможе заощадити звичайний споживач , відмовившись від неправильної їжі , замінивши її на корисну .
Не секрет , що у більшості з нас , в холодильниках і на полицях кухонних шафок , без особливих навичок сищика , можна легко знайти шкідливі продукти , застосування яких слід максимально скоротити :
- Майонез (адже всі знають одну інформацію : їм так швидко заправити будь-який салат і страва в принципі , але не знають інше, більш необхідне: різні добавки та консерванти , додані в майонез , дуже шкідливі - вони порушують обмін речовин і знищують здорову мікрофлору в травній системі ) ,
- Кетчуп та різні соуси ( навіть сама лінива господиня з їх допомогою поліпшить смакові якості свого не зовсім « мішленівські » страви , але привнесе в свій організм багато консервантів , емульгаторів і стабілізаторів , що заважають обмінним процесам і перешкоджають виведенню токсинів і шлаків з організму) ,
- Ковбасні та сосисочні вироби (на жаль , самі м'ясні «Не м'ясні » продукти в щоденному раціоні майже кожного, але далеко не кожен зможе дати гарантію , що в цих продуктах немає сої , прихованих жирів і генно- модифікованої сировини ) ,
- Напівфабрикати (продукт для тих , кому необхідно готувати швидко , а виходить не тільки не швидко , але й не корисно) ,
- Смажену картоплю і чіпси (часто це і гарнір і закуска і перекус , але вживання цих продуктів у великій кількості дуже шкідливо для печінки і шлунка , а масло , в якому вони смажаться , виділяють канцерогенні речовини, що сприяють підвищенню холестерину) ,
- Твердий сир (незмінний супутник ранкових бутербродів , який , при частому вживанні , безсумнівно приведе за собою пару- трійку зайвих кг) ,
- Шоколадні батончики , вафлі , жувальні гумки і яскраві льодяники на паличці (можливо для когось вони дійсно дуже смачні , але абсолютно для всіх - дуже шкідливі , так як напхані ГМО , ароматизаторами , емульгаторами і хімічними добавками , та й зміст калорій в цих продуктах просто зашкалює ) ,
- Слойки і пиріжки (беруть першість у номінації «швидко з'їв - швидко поправився » ) ,
- Фаст -фуд ( швидкий в якості втамування голоду , але весь без винятків - висококалорійний і сахоросодержащій і , як наслідок , в найкоротші терміни заново викликає почуття голоду , що в подальшому призводить до набору ваги і допомагає обзавестися хворобами шлунка та гастрит ) ,
- Консерви ( швидше в приготуванні ще нічого не придумали : відкрив і з'їв , але це продукти , які пройшли посилену обробку , і в яких, на жаль , вже немає нічого живого , корисного і вітамінного ) ,
- Газовані солодкі напої ( перехоплюють естафетну паличку у мінеральної та газованої води - так як « нею не лише напиваєшся , але і як би солоденького одночасно наїдаєшся » , що, природно , міф , і крім зайвого цукру і надалі діабету , організм не отримує абсолютно нічого . )
- Алкоголь , особливо пиво ( зараз молодь , та й не тільки , не уявляє собі вечори перед телевізором без цього напою , але , на жаль , не знають , що надмірне його вживання призводить до ожиріння , а за змістом отруйних речовин пиво можна порівняти тільки з самогоном , адже процес спиртового бродіння в пиві зберігає , як і в самогоні - сивушні масла , ефір , метанол і альдегіди ) .
Замість усього перерахованого вище , для економії , поліпшення фігури і здоров'я , вибирайте дешеві продукти , багаті Поліні ¬ насиченими жирами :
- Путасу , тріска та інші недорогі сорти риби. Якщо не любите рибу , купуйте курку або індичку. Це набагато корисніше і дешевше , ніж ковбаси та напівфабрикати .
- Зробіть овочі основою раціону: капуста , огірки , помідори , солодкий перець , баклажани (тільки оброблені) , листові овочі -салат , рукола , китайська капуста , пекінська капуста , білокачанна капуста , цибуля мають стати постійними учасниками ваших трапез.
- Вживайте геркулес , гречку , вівсянку , а також макарони твердих сортів - це не тільки ситно і корисно , а й економічно.
- Згадайте про супах . Не дороге і ситне блюдо. Головна умова готування всіх супів , це повна відмова від м'ясних бульйонів . Правильно приготовлений суп повинен бути і смачним і корисним.
- У їжу кладіть спеції - вони покращують смакові якості і підвищують настрій ,
- Їжте по прігорш ¬ НЕ горіхів або насіння в день (вони дають амінокислоти) і не забувайте про сухофруктах - це досить ситні і вітамінізовані перекушування .
- Вживайте свіжі фрукти замість звичних льодяників та інших некорисних солодощів.
- Замініть узваром або імбирним чаєм солодку газовану воду - дешево і вітамінно .
- Цукерки і солодку випічку замініть на сиркові десерти або сухофрукти в шоколаді.
Отже , якщо раніше при поході до супермаркету ми купували наступні шкідливі смакоту :
1 . Ковбаса « Сервелат Вершковий » 400г , - 27.36 грн. ,
2 . Сосиски « Вуді Класіко » 250г - 23.05 грн.
3 . Заморожені котлети « Гречаники » - 23.79 грн.
4 . Сир « Російський » 250 гр. - 28.64 грн.
5 . Майонез «Торчин» 380 гр - 8.10 грн. ,
6 . Кетчуп «Чумак» 550 гр. - 12.59
7 . Чіпси « Pringlеs » 165 гр. - 31.23 грн.
8 . Консерва « Шинка Елітна » 470 гр. - 50.61 грн.
9 . Вафлі «Roshen» - 10.71 грн.
10 . Солодка газована вода «Живчик» 2 л - 11.21.грн .
11 . Пиво « Старий Мельник » 0.5 л - 10.23 грн. ,
То в результаті ми отримували мінус 238.06 грн з гаманця і полуполний холодильник непотрібних продуктів , це не рахуючи того , що в процесі не забігали в найближчий фаст -фуд.
Тепер , давайте розглянемо варіант витрат , коли ми затаритися корисними продуктами :
1 . Каша «Геркулес» 400 гр. - 12.30 грн.
2 . Риба Минтай заморожена 700 гр. - 38.22 грн.
3 . Свіжі помідори 500 гр. - 17.27 грн.
4 . Свіжі огірки 500 гр. - 11.14 грн.
5 . Куряче філе 500 гр. - 18.56 грн.
6 . Сир знежирений « Слов'яночка » 340 гр. - 22.89 грн.
7 . Яблука Джонаголд 1 кг - 9.79грн .
8 . Ківі 500 гр. - 14 грн.
9 . Корінь імбиру 150 гр. - 3.4 грн.
10 . Мигдаль свіжий 200 гр. - 35.93 грн.
11 . Чорнослив 200 гр. - 12.45 грн. ,
У такому випадку , ми витратимо суму в195.95 грн. ( Менше попередньої на 18 %) , отримаємо асортимент корисних продуктів з такими позиціями , як риба і м'ясо , різноманітимо овочеві і фруктові ящики в холодильнику , і до того ж отримаємо можливість спланувати своє харчування правильним чином .
Отже , міф про те , що корисна їжа не може бути дешевою - розвіяний . А щоб ще і схуднути , дотримуйтеся ряду нехитрих правил :
- завжди складайте список своїх покупок перед походом в магазин ;
- купуйте дійсно необхідну вам кількість їжі , не беріть про запас або за принципом « потім щось приготую » ;
- Не вірте , що дорого значить якісно , а дешево , значить погано. Завжди читайте упаковку перед покупкою .
- Ведіть харчовий щоденник . Хоча б пару тижнів записуйте все , що з'їли ви і ваша сім'я. Таким чином , вам буде легко знайти і виправити недоліки харчування.
- Їжте не менше 4- 5раз в день. Не нехтуйте перекушуваннями .
- Готуйте без бульйонів , а рослинне масло вживайте тільки в сирому вигляді.
- Замініть смажені на олії страви на запечені , тушковані , гриль.
- будуйте свій раціон на овочевих стравах.
- Не вживайте вуглеводну групу продуктів пізніше 16.00.
- вживайте не менше 1.5 літра води в день.
Задумайтеся про вживаних продуктах зараз , а не тоді , коли накопичені шлаки і токсини дадуть про себе знати. Не секрет , що в наш час від різноманітності продуктів на прилавках розбігаються очі - яскраві і красиві упаковки так і манять нас , але тільки лише від нас залежить , якому саме продукту віддати перевагу.
Алла ЦВЄТКОВА