Кава підвищує ризик смерті в два рази

Кава стала напоєм сучасності. Систематично його вживають більше половини населення США, піддаючи себе додатковому ризику смерті. Саме в цій країні і було проведено дослідження, в якому був виявлений зв'язок між смертністю від захворювань серцево-судинної системи і кавою. Було досліджено більше сорока тисяч людей у віці від 20 до 80 років. Вони були проанкетовані: питання охоплювали образ їх життя, кількість споживаної кави щодня. Дослідження проходило 16 років.
За час експерименту було відзначено 2,5 тис випадків смерті, третина з яких були пов'язані з серцево-судинною системою. Зроблені висновки здивували наукове співтовариство: люди, що вживають більше чотирьох порцій кави в день мали ризик померти на 50% більший, ніж ті, хто кави не пив взагалі. Взагалі, кавомани за статистикою частіше курять і ведуть неспортивний спосіб життя, що так само несприятливо позначається на їх здоров'ї.
Дивно, але зв'язку між вживанням кави і смертністю після 55 років помічено не було. Можливо, це пов'язано з вродженою «сильною» серцево-судинною системою досліджуваних. Не були помічені і відмінності у впливі кофеїну на чоловіків і жінок - він діяв однаково згубно. Фармацевти нагадують: кофеїн викликає викид адреналіну, який звужує кровоносні судини, викликаючи підвищений тиск. Саме він найчастіше є причиною багатьох смертей. Не виключено, що в основі залежно від кави може бути і генетична схильність.