Перші кроки Трампа. Які побоювання виправдалися


Кандидат Трамп і президент Трамп – це дві різні людини
Інавгурація Дональда Трампа була фантастичним явищем; я був присутній на ній особисто. Нічого подібного по урочистості моменту я не бачив. І це ситуація, в якій ти можеш відчути велич країни, її могутність – по тому, скільки людей приїхали і які впливові люди це були.
Трамп виступав порівняно недовго. В історії США були промови найрізноманітнішого формату: Джон Кеннеді виступав більше години, Барак Обама в середньому – близько сорока хвилин, тому 18-хвилинна промова Трампа запам'ятається як одна з найкоротших.
Це була промова, повна досить жорстких повідомлень і попереджень. Трамп фактично підтвердив багато думок і побоювань щодо себе. Він сказав, що Америка для нього – на першому місці, і всім іншим доведеться рахуватися з цим принципом: якщо ви хочете отримати що-небудь від Америки, вам доведеться запропонувати їй щось у відповідь.
При цьому, незважаючи на акції протесту, які пройшли в десятках американських міст, Трамп не буде на це звертати уваги – це не в його природі. Він увійшов в досить жорсткий клінч з американською пресою: спочатку з'явилася заява його прес-секретаря (досить необдумана) про те, що на інавгурації була присутня рекордна кількість людей. Це було одразу ж спростовано; зокрема, пізніше пройшли слухання в Конгресі, де конгресмени демонстрували для порівняння два фото: з інавгурації Барака Обами в 2013-му і з інавгурації Трампа, де було відчутно менше людей у районі так званого «молла» і меморіалу Лінкольна.
Але Трамп не збирається відступати. Першим підписаним рішенням Трампа стала відміна Obamacare, що вдарить по 20 млн американців, позбавивши їх доступної медицини; наступне – вихід з TTP (угоди про Транстихоокеанське партнерство), яку підписав Обама і яку не встиг ратифікувати Конгрес. Це явний сигнал про те, що Америка приходить до політики ізоляціонізму і руйнування встановлених зон вільної торгівлі, за рахунок чого зростали економіки інших країн. Трамп чітко сказав, що цьому буде покладено край.
Перші призначення – і Матісса, і Тіллерсона – поклали край сподіванням, що в президента не буде підтримки в Конгресі. Всі, включаючи навіть таких скептично налаштованих щодо Трампа сенаторів, як Марко Рубіо або Джон Маккейн, підтримали його кадрові призначення.
При цьому швидкість прийняття рішень Трампа лякає навіть його найближчих радників. Він показує фантастичну працездатність, підписуючи щодня десятки нових указів і призначень. Одне з найбільш резонансних – те, що Дональд Трамп вирішив залишити на посаді директора ФБР Комі, який, за звинуваченнями прихильників Демократичної партії, посприяв перемозі Трампа – він двічі порушував справи проти Хілларі Клінтон за фактом розголошення державних даних у приватному листуванні. Очевидно, Комі – не єдина людина часів Обами, яка залишиться на своїй посаді.
І, як і передбачали експерти, кандидат Трамп і президент Трамп – це дві різні людини. Він багато в чому забув свою передвиборну риторику, демонструє досить консервативні підходи і утримується від різких заяв, але при цьому не боїться йти на конфлікти з пресою.

Related

Події у світі 7391407133732192987

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item