Ботулізм: чим небезпечна хвороба та як уберегтися

Небезпечними можуть бути домашні консерви: томатний сік, баклажани, цвітна капуста, огірки, квасоля, зелений горошок, буряковий сік, гриби, консервовані ягоди та фрукти. Також ризик захворіти є під час вживання в'яленої та солоної риби, балика, консервованої м'ясної тушонки, домашньої ковбаси, шинки. Консерви з токсином мають вигляд зіпсованих, з'являється неприємний запах пом'якшення консистентності продукту, утворюється газ, деформація металевих банок. Проте часто консерви зберігають нормальний зовнішній вигляд.
Спочатку хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується 20-24 години. Порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Захворювання може супроводжуватися паралічем дихальних м'язів.
При будь-якому із симптомів потрібно звернутися до лікарів.
Не вживати в їжу несвіжі на вигляд копчені продукти, консерви, домашні закрутки, особливо із деформованої банки. При готуванні домашньої консервації дотримуватися рецептури і правил стерилізації. Консервувати лише свіжі м'ясні продукти, овочі, гриби.