МЗС прокоментувало погрози Угорщини щодо перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

МЗС України
МЗС України прокоментувало погрози Угорщини стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС через українскій закон про освіту.
У заяві дипломатичного відомства сказано, що Україна завжди сприймала Угорщину як важливого партнера, з яким вирішувала всі питання шляхом діалогу. Це стосується і ситуації щодо нового Закону України "Про освіту".
Угорщина має право порушувати будь-яке питання в рамках ЄС. Але рішення стосовно України не можуть прийматися без України, яка платить надзвичайно високу ціну за своє місце в Європі.
"Хотіли б нагадати, що європейське майбутнє було і залишається спільною метою всіх українських громадян, в тому числі угорської національності. Саме під прапорами об’єднаної Європи відбулася Революція Гідності. Саме за європейське майбутнє Україна страждає від російської агресії", - сказано в повідомленні.
У МЗС підкреслили, що Київ наголошував на своїй відкритості до предметних переговорів. Але попри пропозицію української сторони щодо спільного відвідання Закарпаття главами МЗС двох країн, угорською стороною було ухвалено рішення здійснити такий візит в односторонньому порядку.
Проте, міністр закордонних справ України Павло Клімкін готовий відвідати Будапешт 12 жовтня, а Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич підтвердила готовність зустрітися з Міністром людських ресурсів Угорщини З.Балогом у Києві 19 жовтня.
Україна готова до діалогу на міждержавному рівні, на рівні громад та у рамках міжнародних організацій.
"Ми чекаємо представників угорського парламенту як в Києві, так і в Закарпатті. Але дискусія має вестися на основі аргументів", - резюмували дипломати.
10 жовтня очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що новий закон України Про освіту суттєво порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
У зв’язку з цим, Будапешт планує ініціювати наступного понеділка на нараді міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу в Люксембурзі перегляд Угоди.
25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон Про освіту згідно з яким, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська мова.
Але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і чи більше мовами - державною, англійською, чи іншими офіційними мовами Європейського Союзу.
МЗС Угорщини подало скарги в ОБСЄ, ООН і Євросоюз у зв'язку з реформою освіти в Україні. Крім того, Будапешт буде блокувати подальше зближення України та ЄС в рамках програми Східне партнерство через український освітній закон.
За словами Сіярто, віднині Україна "може забути про європейську інтеграцію".

Related

Політика 9213086845494828050

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item