Критика НАТО має привести до тями наших чиновників — Палій



Програму НАТО мають виконувати всі державні органи, а не тільки військові.

Про це розповів Олександр Палій, політолог, експерт з євроатлантичної інтеграції.
Днями Північноатлантичний альянс повідомив, що він незадоволений тим, як Київ виконує Річну національну програму – документ, що визначає перелік та швидкість реформ для подальшого зближення України з Альянсом.
Чим спричинено незадоволення Альянсу, що саме не виконує Україна з їх вимог?
- Варто розуміти, Річна національна програма включає в себе далеко не лише військову сферу. Багато органів мають виконувати цю програму. Вона є досить обширною, адже НАТО не просто військова організація. Там є пункти і щодо децентралізації, і щодо боротьби з корупцією, і реформа судової системи і таке інше. Якщо говорити про військову сферу, то ось НАТО, особливо східно-європейські країни починають перевірку портів, доріг, мостів. Аби в будь — який момент можна було транспортувати війська. Вони дуже серйозно підходять до посилення логістичності. Це не просто слова, не те виділяються конкретні кошти. Ми теж повинні робити це. Альянс дає Україні приклад, алгоритм, за яким діють всі країни — члени. І, якщо наша країна хоче до них приєднатися, то вона також має ним керуватися. Там величезний пакет реформ. Це так швидко не робиться, але з урахуванням того, що це не перша Програма, яку не виконує або не повністю виконує Україна, занепокоєння НАТО можна зрозуміти. Але позитивним моментом є той факт, що претензію Альянсу повідомив наш представник. Це може задати певний тонус іншим нашим державним органам. Ніби це критика не зовнішня, а наша внутрішня. І через цей імпульс пан Пристайко намагається показати, що виконання Програми дуже важливе. Тобто привести до тями механізм органів державної влади, аби вони розуміли пріоритети.
Чому для наших державних органів так важко виконувати Річну національну програму?
- Через масштабність програми її виконання не може бути покладене на якийсь конкретний орган. Багато державних структур відповідальні за виконання вимог НАТО. Але вони часто займаються своїми прямими обов'язками. Наприклад НАТО вимагає введення сучасної програми навчання в Академії Служби безпеки України з залученням іноземних кадрів. Це позитивно, і порівняно не важко виконати, але СБУ, яка відповідальна за це, не бажає цим займатися, або просто не може знайти того, хто готовий був би. Ось так і всі держоргани. Одні займаються реформами, другі ще чимось, треті взагалі нічим не займаються. А у нас за кожним міністерством записаний заступник, який відповідає за питання євроатлантичної інтеграції. Насправді ж виходить, що ці органи займаються лише своїми справами. А зовнішню політику перекладають на МЗС. НАТО говорить про те, що деякі пункти можуть виконуватись формально. Тобто чиновники для відписки це зроблять, але не буде ніяких гарантій, що воно працюватиме. Альянс це не просто слова, що ми хочемо туди вступити. Це цілий комплекс речей, які треба зробити, аби Україна могла сама захищатися і вносити свій вклад у світову безпеку.
Чи не гальмує в Україні хтось співпрацю з НАТО свідомо?
- Звичайно так. Свідомо її гальмують російські агентури, промосковські політики, яких досить багато в українських держорганах. Це для них принципове питання, вони не можуть допустити інтеграцію України в НАТО, адже тоді вже буде зовсім інший розклад сил: і військових, і політичних. Також існує проблема виконання на низових рівнях. Тобто заступників, перших заступників і так далі. Вони також гальмують цей важливий процес, але більше не свідомо я думаю. Просто через небажання реально докладати зусиль.
Як ми можемо виправити цю ситуацію?
- Треба дуже жорстко організувати кадри. Та перед усіма виконавцями поставити чітке завдання. Дати зрозуміти державним органам, що програма співпраці з НАТО є пріоритетною. Так само як бюджет, так само як реформи тощо. Треба, аби чиновники займалися євроатлантичною інтеграцією не в п'ятницю ввечері пів години. А щоб вони приділяли цьому питанню реальну увагу. Україна вже втратила три чи чотири можливості вступити в НАТО і до цього доклалось багато політиків: Тимошенко, Ющенко, Кучма, Янукович. Коли з'явиться новий шанс повної інтеграції? Це швидше на відстані років, а не десятиліть.

Related

Політика 6663493830688031406

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item