Не вірю, що Коломойський поверне Україні всі 5,5 мільярдів - експерт


Результати перевірки незалежної агенції "Kroll" матиме велике значення у позові України у Високому суді Лондона проти колишніх власників Привату Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. Документальні підтвердження, демонстрація схем виведення грошей будуть додатковим аргументом для рішення на користь України.
Про це розповів економіст Борис Кушнірук.
"Коли буде вердикт англійського суду, ніхто вже не казатиме про політичні репресії проти нещасного Коломойського. Я впевнений, що суд Англії скористається висновками "Kroll". Це документ із системно зібраними даними", - запевнив експерт.
За його словами гроші Україна поверне, але не швидко і не в повному обсязі.
"Я не вірю, що всі 5,5 мільярдів будуть повернені. Частина коштів певно вже витрачена. І не обов'язково вкладена в бізнес. Адже гроші витрачали й на те, що не окуповується. Наприклад, "Дніпро-Арена". Банк видав кредит на її будівництво. Зараз стадіон коштує менше, ніж у нього вклали. Якщо вдасться повернути хоча б 3,5 мільярда, вважатиму це хорошим результатом. Поки що Україна подала позов на 2,5 мільярду доларів. І саме на цю суму накладений арешт судом Лондона.
Цього року буде рішення Високого суду Англії. Відповідачі подадуть апеляцію. Потім намагатимуться не виконувати рішення. Чекатимуть, що влада в країні зміниться. Сподіватимуться домовитися з наступною.
Механізм повернення коштів є. У випадку невиконання рішення Високого суду Лондона Коломойський і Боголюбов не зможуть з'явитися ані в Україні, ані деінде в світі. Рішення суду — потужний інструмент", - сказав він.
Чи зберігатиме Коломойський вплив в українській політиці, залежить від результатів наступних президентських виборів.
"Якщо переможе Порошенко, його вплив буде падати. Потреба виживання змушує теперішнього президента зменшувати вплив олігархату на політичне життя. Цього ж прагнуть західні країни. Якщо виграє Тимошенко, скоріш за все, будуть "договорняки". Коломойський тоді проявлятиме лояльність до неї на своєму телеканалі "1+1", а вона закриє очі на справу Привату.
Олігархи все одно в Україні будуть. Як і в більшості країн. Але не повинно бути такого шаленого їхнього впливу у політиці. Він знизиться, коли у нас не буде десяти цін на газ, електроенергію і великої кількості держпідприємств, у яких вони мають свою частку", - зазначив експерт.
16 січня були оприлюднені результати аудиторської комісії, яку провела міжнародна компанія "Кролл". Про висновки експертів розповіла під час брифінгу заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова.
Так з'ясували, що колишні акціонери Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов протягом десяти років завдали Приватбанку збитків на $5,5 млрд. Шахрайство організували колишні власниками і пов'язані з ними люди.
"Маячня, яку немає сенсу коментувати. Основне питання: куди і коли вивели гроші? Все інше — белетристика", - прокоментував результати перевірки Ігор Коломойський "Українській правді".
Тим часом результати перевірки передали до Генпрокуратури.
20 грудня англійський суд видав наказ про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова у справі Приватбанку.

Related

Політика 1276723205208807784

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item