Що приготувати на Святвечір: рецепти галицьких страв


Наближається Різдво – народження Бога-Сина. А напередодні – Святий вечір, коли до столу сідає вся рідня. Діти в очікуванні виглядають через вікно першу зірку на небі.
Мама прибирає гарно кімнату й стіл, щоб сім’я затишно почувалася в цей святочний час. На маленькому столику в кутку – Дідух, оберіг дому, біля вікна – ялинка, прикрашена кольоровими кульками, цукерками, мандаринками, горішками.
Стіл уже накритий гарним вишитим обрусом, прикрашений маленькими запашними сосновими гілочками, посередині стола – свічка. Мама вносить і ставить на стіл найголовнішу святвечірню страву – кутю.
Біля неї кладе плетенку-струцлю, в макітрі – ще гарячі пампушки…
А діти вже гукають: "Мамо, тату, зірка зійшла!". За давніми традиціями, сім’я сідає до столу, молиться, дякує Богові за щасливо прожитий минулий рік, просить Його ласки на наступний і приступає до Святої вечері.
Усіх страв на столі має бути дванадцять – стільки було в Христа учнів-апостолів. Головна різдвяна страва – кутя. Інші одинадцять мають бути пісні, без м’яса, молока, яєць та жиру, тільки на олії.
Найчастіше на Святий вечір подають, крім куті, червоний пісний борщ з вушками з грибами або рибою, а також пісний борщ з грибами, чорносливом, квасолею тощо, грибну або рибну юшку, різні страви з капусти, квасолі, вареники з капустою квашеною або солодкою, голубці з рисом або гречкою з грибами, рибу заливну, смажену або запечену, пампушки, узвар…
Усього й не перелічити: варіантів із дванадцяти страв на Святий вечір багато. Подаємо рецепти лише деяких. І, звичайно, почнемо з найголовнішої святвечірньої страви – куті, символу родючості та достатку. Саме з неї й починається Свята вечеря.

Кутя традиційна

1 склянка пшениці, 100 г маку, 100 г грецьких горіхів, 1-3 столові ложки меду, 0,5 склянки родзинок, цукор – за смаком.
Пшеницю добре промити, залити окропом та варити на повільному вогні 2-3 години, до готовності. Мак залити окропом, накрити покришкою й залишити на 30-40 хвилин.
Злити воду й розтерти мак у макітрі (або зручним для вас способом – блендером, на м’ясорубці). Горіхи дрібно посікти. Змішати зварену пшеницю, мак, мед, цукор та горіхи, додати родзинки, перемішати. На бажання – можна додати трохи апельсинової цедри.
1 скл. рису, 2 скл. води, 100 г родзинок, 100 г кураги, 100 г чорносливу, 100 г меду, по дрібці солі й кориці Рис промити кілька разів, залити водою, довести до кипіння і варити на маленькому вогні до готовності, вистудити ( повинен бути дуже розсипчастим).
Курагу, чорнослив і родзинки залити окропом (кожен вид сухофруктів окремо) і залишити на 5-7 хв., відцідити і вистудити.
Курагу і чорнослив порізати соломкою. Змішати сухофрукти, мед і рис. Зверху притрусити дрібкою кориці.

Пісний борщ з вушками

Для борщу: 2-3 буряки, 1 цибулина, 2 л грибного відвару, буряковий квас (за смаком) або 2 столові ложки лимонного соку, лавровий листок, сіль, перець, 2-3 зубчики часнику.
Для бурякового квасу: 5-6 буряків, скоринка чорного житнього хліба, вода, 2 зубчики часнику, 2-3 горошини духмяного перцю, лавровий листочок, 1 столова ложка кмину.
Для вушок: 100 г білих сушених грибів, 1 цибулина, 150 г борошна, чверть склянки води, 1 столова ложка олії, сіль, перець.
Спочатку треба наставити буряковий квас. Це можна зробити за тиждень-два до Різдва. Буряки мають бути насиченого темно-червоного кольору.
Їх треба почистити, нарізати кружечками й скласти в трилітровий слоїк. Воду закип’ятити й залишити, щоб охолола, але не зовсім: щоб була літепла. Залити нею буряки.
Додати насіння кмину, духмяний перець, лавровий листок, часник і скоринку житнього хліба. Накрити слоїк марлею й відставити в тепле місце, але не на сонце. Через день-другий з’явиться піна – отже, починається бродіння.
Цю піну треба знімати чистою ложкою. Коли піна перестане з’являтися, квас готовий. Хай ще постоїть 2-3 дні. На квасі може з’явитися пліснява – це не страшно, її треба обережно зняти ложкою.
Потім квас обережно перецідити через марлю й розлити в пляшки. На холоді він може стояти доволі довго. Буряки з квасу можна залити ще раз, вкиснуть вони швидше, але колір квасу вже не буде таким насиченим.
Далі приступаємо до приготування вушок.
Гриби попередньо замочити на 1-2 години. Потім воду з грибів злити (але не виливати!), гриби добре помити. Воду процідити через густе сито або марлю й зварити у ній гриби.
Грибний відвар злити й знову процідити. Цибулю дрібно порізати, підсмажити на олії до м’якості. Гриби перемолоти на м’ясорубці, додати до цибулі, посолити й поперчити, посмажити 3-4 хвилини.
Борошно просіяти, зробити в ньому невелику ямку, додати сіль, олію й, поступово додаючи воду, замісити м’яке тісто, як на вареники. Тісто тонко розкачати, порізати його на квадратики зі стороною 4-5 см. Покласти на кожен квадратик трошки начинки, скласти тісто в трикутник, защепити краї, з’єднати краї між собою.
Варити вушка в підсоленій воді й змащувати олією. Тепер борщ. Буряки помити й зварити до готовності. Проціджений грибний відвар поставити на вогонь. Зварений буряк нарізати соломкою.
Цибулю нарізати кубиками й підсмажити до золотистого кольору. Додати до цибулі буряк і тушкувати 3-5 хвилин.
Потім усе висипати до киплячого грибного відвару, додати лавровий лист, сіль, перець, довести до кипіння, додати буряковий квас (пробуючи борщ на смак, щоб не був надто кислий; якщо ж квасу забагато, можна додати трішечки цукру) й поварити ще 1-2 хвилини.
В тарілку налити борщ, додати кілька вушок, посипати зеленню. Після Святого вечора до борщу в тарілку можна додати трошки сметани.

Грибний квас

2 л овочевого відвару, 4 цибулини, 100 г сушених грибів, 1 склянка гречки, 1 склянка соку з квашеної капусти. Гриби помити, намочити й відварити в тій же воді, в якій вони мокли.
Цибулю нарізати півкільцями й потушкувати на олії. До овочевого відвару додати юшку з грибів, тушковану цибулю, помиту гречку й варити до готовності.
Гриби дрібно нарізати або перемолоти на м’ясорубці, додати в юшку. Наприкінці посолити й додати сік з квашеної капусти.

Тушкована капуста з грибами

1,5 кг квашеної капусти, півсклянки олії, 100 г сушених сливок, 100 г сушених грибів, 2-3 столові ложки меду, 3-5 цибулин, кілька зернят пахучого перцю, 1 столова ложка кмину, чорний мелений перець, сіль.
Гриби на кілька годин намочити у воді. Капусту, якщо занадто кисла, прополоскати, легенько відтиснути, покласти в баняк з грубим дном, залити водою, щоб ледь-ледь вкривала капусту й тушкувати її годину.
Якщо залишилось ще досить води, злити її. Намочені гриби нарізати тонкими смужками, додати до капусти й долити воду, в якій вони мокли.
Додати нарізану цибулю, сушені сливи, півсклянки олії, посолити, присмачити ложкою кмину. Поставити капусту на якнайменше полум’я і хай вона там мліє кілька годин.
Через годину капусту, якщо треба, досолити, додати 2-3 столові ложки меду, кілька горошин пахучого перцю. Хай ще потушкується 2-3 години. Таку капусту найкраще робити напередодні, а перед Святою вечерею розігріти її – так вона смачніша.

Смажена риба з горіхами

1 кг риби, 200 г олії, 300 г борошна (чи сухарів), 200 г мелених горіхів, головка часнику, сіль, лимон, спеції.
Почищену рибу нарізати на порційні шматки (якщо риба велика, то спочатку розрізати вздовж хребта). Посолити, натерти розтовченим часником із чорним перцем і залишити на 1-2 години в холодному місці.
Перед смаженням рибу обсушити. Обкачати в сухарях. Смажити на сильному вогні у великій кількості олії до рум’яної шкірочки.
Вийняти й одразу скропити соком лимона і щедро посипати меленими горіхами з одного боку. Накрити покришкою. Подавати рибу теплою.

Грибний сос (мачанка)

50 г сухих білих грибів, 1 л води, по 1 цибулині, морквині та петрушці, сіль, перець чорний та пахучий, півсклянки борошна, 3-4 столові ложки олії, 2 зубчики часнику – за бажанням.
Гриби промити й замочити в ледь теплій воді, зварити у тій самій воді. Додати до них по 1-2 горошини чорного й пахучого перцю, цілу цибулину моркву й петрушку.
На пательні розігріти 3-4 столові ложки олії й всипати півсклянки борошна. Довести борошно до світло-коричневого кольору. Розвести його холодним грибним відваром до густини сметани, потім помалу влити в мачанку.
Вийняти цибулю, моркву й петрушку. Якщо комусь смакує – можна їх перетерти через сито в мачанку. Варити разом з борошном, помішуючи, 10 хвилин.
Присмачити можна двома розчавленими зубчиками часнику, розтертими з дрібкою солі. Мачанку подавати до вареників, голубців, каш.

Квасоля із сухофруктами

1 склянка білої великої квасолі, по кілька сушених яблук, груш, слив (тепер можна взяти ще родзинки й курагу чи іншу екзотику), 4-5 столових ложок цукру.
Білу велику квасолю – "яську" – зварити до готовності. Сухофрукти намочити на годину, потім помити їх і нарізати на не дуже маленькі кусочки. З’єднати квасолю, усі сухофрукти.
Додати води стільки, щоб ненабагато вкривала страву. Додати цукор і варити на малому вогні до готовності сухофруктів (5-6 хвилин). Їдять таку квасолю наприкінці Святої вечері – на десерт.

Шухи по-гуцульськи

500 г буряка, 100 г сушених грибів, 3-4 зубчики часнику, 50 г олії, 1 столова ложка оцту. Цю страву готують на Святий вечір на Гуцульщині.
Буряки помити, зварити в шкірці до готовності, почистити й нарізати соломкою. Гриби намочити, дрібно порізати й змішати з буряками, заправити олією, часником, оцтом. До смаку додати солі й меленого чорного перцю.

Пісні пампушки, що завжди вдаються

5 склянок борошна, 1 столова ложка сухих дріжджів, 3 столові ложки цукру, 0,5 чайної ложки солі, 3 столові ложки олії, 2 склянки теплої води, цукрова пудра.
Борошно просіяти, змішати з сухими інгредієнтами, поступово влити олію й воду. Замісити м’яке тісто й поставити його в тепле місце. Тісто має збільшитися в об’ємі удвічі.
Трохи помісити тісто, розкачати його качалкою на товщину не менше ніж 2 см. Склянкою вирізати круглі пампушки, можна (на бажання) всередині видавити дірочку маленькою кришечкою з горілчаної пляшки.
Готові пампушки залишити в теплому місці на 15 хвилин, щоб підросли. Смажити пампушки в розігрітій олії на середньому вогні до золотистого кольору. Г
отові пампушки викладати на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир. Холодні пампушки щедро посипати цукровою пудрою.

Пампушки з начинкою

350-400 г борошна, склянка теплої води, 2 столові ложки цукру, 1 чайна ложка сухих дріжджів, 1 столова ложка олії, щіпка солі, вишневий джем, перетерті з цукром пелюстки рожі або будь-яке інше повидло – на ваш смак, цукрова пудра.
До теплої води додати дріжджі, залишити на кілька хвилин у теплому місці. В глибоку миску просіяти борошно (300 грамів), додати сіль, цукор і олію. Влити воду з дріжджами й добре перемішати. Поступово додати решту борошна, місити, поки тісто не стане м’яким та еластичним.
З готового тіста сформувати кулю, покласти в миску й накрити харчовою плівкою. Поставити тісто в тепле місце на годину. Тісто має збільшитися в об’ємі приблизно вдвічі.
Викласти тісто на стільницю, присипану борошном, трохи розім’яти. З тіста сформувати валик і поділити його на 16 рівних шматочків. На кожен шматочок викласти трішки джему (близько пів чайної ложки), защипнути краї й сформувати акуратну кульку.
Розігріти олію й смажити пампушки до золотистого кольору на середньому вогні. Викладати їх на паперовий рушник, щоб зійшов зайвий жир. Охолоджені пампушки посипати цукровою пудрою.

Шулики з медом

3 склянки борошна, 1 склянка води, 0,5 чайної ложки соди, 2/3 склянки олії, 1 склянка маку, 1 склянка меду, кориця – до смаку (можна і без неї), щіпка солі.
Борошно просіяти й робимо в ньому заглибину, додати сіль, погашену оцтом соду, воду та пів склянки олії. Замісити тісто і дати йому трохи постояти.
Поки тісто відпочиває, розтерти в макітрі мак до появи молочка. Замісити ще раз тісто, розкачати коржі товщиною 1 сантиметр, зробити на ньому ромбовидні надрізи (можна їх не робити, а просто поламати коржі на шматки довільної форми), поколоти виделкою.
Смажити на гарячій пательні, змащеній олією. Поламати коржі по надрізах, скласти в глибокий банячок, змішати з маком та медом, за бажання додати корицю.

Кнедлі (ґомбовці) зі сливками

1 кг картоплі, 300 г борошна, сіль, 20-30 сушених сливок, цукор до посипання. Це – традиційна страва для Святої вечері на Закарпатті.
Картоплю відварити в шкірці, почистити, перетерти через сито або перемолоти на м’ясорубці. Додати трошки солі, борошно, замісити тісто. Відщипувати трошки тіста, робити з нього невеликі палянички, на середину класти сушену сливку й заліплювати.
Виробляти кругленькі кнедлі. Варити їх у підсоленому окропі 3-5 хвилин від часу, коли кнедлі спливуть на поверхню. Готові посипати цукром. Їсти з киселицею або узваром.

Узвар

Сушені яблука, груші, сливи, абрикоси, мед або цукор, лимонний сік. Фрукти добре помити, залити окропом і варити на маленькому вогні майже годину.
Потім додати цукру або меду, довести до кипіння. Готовий узвар поставити в холодне місце на кілька годин, щоб настоявся. За бажання можна додати щіпку лимонної кислоти.

Киселиця

3 склянки сушених сливок (без кісточок), 2 л води, 1 склянка цукру. Сушені сливи помити, розмочити у воді й варити, поки цілком не розваряться. Поцукрувати.
 Киселиця – доволі густа солодка підлива.
Подавали її до пампушків чи кнедлів. А ще вона дуже корисна – допомагає травленню, особливо після ситної вечері.

Related

Нацрада вимагає загальнодержавний повністю україномовний телеканал

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення задовольнила клопотання ТОВ "Банківське телебачення" щодо анулювання ліцензії на мовлення в багатоканальній телемережі МХ-5 каналу БТБ. Про ц...

Учні та батьки вимагали повернути директора школи

На сесії Полтавської міськради учні ЗОШ №3 та їх батьки прийшли із плакатами. Вимагали повернути директора школи Євгена Романова.  За словами мітингувальників, директора попросили піти, бо...

Прокурорам мало умовного терміну для екс-мера, який обмежував майданівців

Прокуратура Київської області внесла апеляційну скаргу на умовне позбавлення волі на 1 рік для колишньому меру міста Переяслав-Хмельницький. Екс-мера звинувачували в незаконному перешкоджанні пров...

Post a Comment

emo-but-icon
:noprob:
:smile:
:shy:
:trope:
:sneered:
:happy:
:escort:
:rapt:
:love:
:heart:
:angry:
:hate:
:sad:
:sigh:
:disappointed:
:cry:
:fear:
:surprise:
:unbelieve:
:shit:
:like:
:dislike:
:clap:
:cuff:
:fist:
:ok:
:file:
:link:
:place:
:contact:

Пошук у цьому блозі

ЧитаютьСвіже

Читають

Свіже

Міністра внутрішньої безпеки США пограбували в ресторані у Вашингтоні

Очільниця міністерства внутрішньої безпеки США Крісті НоемНоем мала при собі велику суму готівки, "щоб пригостити свою родину вечерею, та потішити великодніми подарунками".У неділю ввечері під час веч...

Росіяни атакували Одесу дронами

Росіяни запустили на територію України дрониВночі у понеділок, 21 квітня, Одесу атакували російські дрони-камікадзе типу Shahed, містяни повідомляють про вибухи.Увечері понеділка, 21 квітня, в Одесі п...

ЗСУ знищили пускову установку ЗРК Бук

Розвідка Чорного лісу допомогла знищити ЗРК Бук-М2Завдяки злагодженій роботі розвідки Чорний ліс та вогневих засобів ЗСУ ворожий ЗРК було знищено.Розвідники бригади Чорний ліс виявили пуско-заряджальн...

У РФ український військовий отримав 15 років тюрми

У Росії українського військового засудили до 15 років за участь в Курській операціїПерші три роки українець, якого засудили за участь в Курській операції, проведе у в'язниці, а решту терміну - в колон...

Росія активно атакує на двох напрямках - Генштаб

ЗСУ стримують російський наступ на сході і півдні УкраїниНайбільше боїв точиться Покровському напрямку. Там російські окупанти здійснили 22 атаки у районах дев'яти населених пунктів.З початку поточної...

Add to Any

Свіже

ЄДИНІ НОВИНИ

Варто подивитись

Facebook

Нас відвідали

20,817,662

Лічильники

item