Канада та G7. Що це означає для України?


З 1 січня Канада почала головувати у Великій сімці.
Уряд Джастіна Трюдо зробив дуже велику роботу і на практиці довів, що виступає повноцінним союзником України. Принаймні, канадці завжди реалізовували те, що декламували. 
Канада займає одну з найбільш жорстких позицій щодо Російської Федерації. Уряд цієї країни був у числі перших, хто вимагав виключення Росії зі складу Великої вісімки. Канада задекларувала для Росії навіть більш жорсткі санкції, ніж США та країни ЄС. Це доводить, що позиція Канади по відношенню до України завжди була найкращою з усіх можливих.
Головування Канади у G7 дає великі можливості для реалізації завдань української зовнішньої політики у 2018 році. В першу чергу, уряд України має наполягати на створенні окремого майданчика по Криму, аналогічного Нормандському. На початку 2015 року з такою ініціативою виступив президент Петро Порошенко. Це мав би бути майданчик під умовною назвою формат «Женева+», куди б увійшли уряди США, Канади, можливо, Великобританії та Туреччини. Зрозуміло, що має бути також офіційна пропозиція для Росії. І зрозуміло, що Росія відмовиться брати у цьому участь, що теж буде достатньо показово.
Окрім того, у грудні 2017 року Дональд Трамп підписав рішення про оборонний бюджет для України на $350 млн. І Канада може стати тут для нас посередником. Відтак зараз завдання України – домогтися наповнення військового трастового фонду, який був створений в 2015 році. Це фонд, куди західні уряди надсилають гроші. І хоч Україна не має прямого доступу до цих коштів, вона може ставити завдання закупити ті чи інші зразки зброї. І через Канаду, як посередника, ми можемо в тому числі придбати американську летальну зброю.
Ну і ще одне завдання для України – на максимум скористатись можливостями розпочати переговори з безвізового режиму з Канадою та нарешті домогтись повноцінної роботи зони вільної торгівлі з цією країною.

Related

Політика 2959948932156914784

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item